香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 擴市1人 » 2021年12月房署非長者單人派樓分數
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

非長者一人 擴1 U04377 將軍澳厚德邨畢業
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #10 MiniLo

求教~咁轉市區會快過擴市,因我己有438 如等擴市要446才有望,市區需要437而己!

回應  MiniLo

求教~咁轉市區會快過擴市,因我己有438 如等擴市要446才有望,市區需要437而己!
Canny777 發表於 2022-01-21 09:51:28 原文
轉市區確係早派樓,但唔係個個可轉市區,要睇你係幾時開始申請?遲申請嘅係冇得轉市區架。
如你唔介意住邊區都得,可以轉新界,新界今個月437分已派樓,仲要係新樓。本留言最後由 MiniLo 於 2022-01-21 12:10:10 編輯

回應  MiniLo

Canny777 發表於 2022-01-21 09:51:28 原文
見到你另一貼:本人排高齡隊,申請了3年公屋仍未派,請問各位是否此刻都可以申請房署現金津貼呢?謝謝

你早前話自己排緊長者隊,但宜家又話有438分?
長者單人派樓係睇號碼、非長者單人派樓係睇分數,你諗清楚自己係排邊隊未? 本留言最後由 MiniLo 於 2022-01-21 12:49:11 編輯

回應  MiniLo

2015年前申請到藍咭,依家才可轉市區??本留言最後由 Ada360 於 2022-01-21 14:17:01 編輯

回應 #14 MiniLo

我是排高齡隊呵,從未留言說排長者吖!

回應  MiniLo

Canny777 發表於 2022-01-22 01:25:09 原文
「高齡」咪就係「長者」囉
如果你仲係計分嘅就叫做「非長者」,即係未夠60歲單人申請嘅就叫「非長者一人申請」。
到咗60歲就要轉到「高齡人士優先配屋計劃申請」,即係「長者隊」,係要睇申請編號派樓嘅。
另外:你仲係計分排緊「非長者隊」就未有資料申請房署現金津貼(要60歲排長者隊嘅先有)。本留言最後由 MiniLo 於 2022-01-22 02:11:56 編輯

回應  MiniLo

Canny777 發表於 2022-01-22 01:25:09 原文
排「高齡」隊但唔係排「長者」隊
「高齡」唔係「長者」
你真係好可愛

2015年前申請到藍咭,依家才可轉市區??
Ada360 發表於 2022-01-21 14:16:03 原文
2015年前申請嘅係可以轉市區,市區暫時都冇咩新樓,你要預咗首派二派可能係派長者屋、奇則劏房及問題單位。

排「高齡」隊但唔係排「長者」隊
「高齡」唔係「長者」
你真係好可愛
MiniLo 發表於 2022-01-22 03:03:09 原文
等等等等等..........
分享 分享 讚好人數:1查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖