香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 牛頭角上邨 » 求常滿樓高層12單位方向&景觀
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

請問牛頭角上邨好唔好住?
急急急 Thanks
glory812 發表於 2022-01-20 00:57:00 原文
相當方便,有頂行人天橋10分鐘內直到九龍灣MTR, 落雨可以吾攞傘吾濕身就到MTR站, 牛上旁邊就係牛頭角市政街市,買餸好近方便,

區內最大商場淘大及德福10分鐘內可行到, 觀塘APM大商場距離亦不遠, 買野吃玩都方便,去觀塘市中心亦好近,

如將來在選工作在九龍灣或觀塘工商區就相當就脚,區內就業需求都算高

牛上樓齡都吾過20年,還算新淨,整體環境算清静乾淨,清潔工人每隔半個月就在主通道大洗地,管理公司工作頗到位,我住左近20年,從未聽過見過邨內有老鼠横行

觀塘區內校網算不差,牛上邨附近遊嬉公園算多,佐敦谷山徑彩福邨山徑就在附近,環境不錯本留言最後由 hitchcock352 於 2022-01-20 11:05:47 編輯
分享 分享 讚好人數:3查看名單

好住,不過多老鼠,行落去淘大,行右邊APM,交通配套無得輸。派到常滿都算贏左
ryan0129 發表於 2022-01-20 01:31:29 原文
街市果邊就有老鼠, 屋邨呢邊就好少見亦未聽過有鼠患, 我成日見D工人洗地清潔邨內就有, 常滿樓在山上,冇水冇食物, 更加少見老鼠
分享 分享 讚好人數:2查看名單

回應  ryan0129

想問點多老鼠?如果30幾樓會好d?
glory812 發表於 2022-01-20 08:36:51 原文
30樓肯定冇老鼠啦, 驚既就實地去問啦, 我牛上住左20年, 未聼過有鼠患 , 咪誤信傳聞, 誤你計劃.

你吾要此邨,大把人排住要多謝你, 儍架咩本留言最後由 hitchcock352 於 2022-01-20 14:50:13 編輯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

景觀圖:相當巧合, 常滿高層05室及12室係同一方向, 以前高層能望到海, 現在要入屋才知

參考此link 05室大概景觀圖
https://cyclub.happyhongkong.com...9&page=3#pid8425914

方向同樣向南偏西南

我百分百肯定常滿樓吾會有老鼠,除左地下垃圾房或有, 你驚就去座頭管理處問,30幾樓肯定冇本留言最後由 hitchcock352 於 2022-01-20 15:17:30 編輯

回應 #7 glory812

我只知老鼠會爬水管12樓都上到,入埋屋。其他我唔知
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #9 davidliu759760

我緊係知山上,我住燕子樓,算唔算山上呢?

回應 #12 hitchcock352

老實講,我住燕子房協每個月大洗,老鼠照爬上天台,老鼠通常夜晚我1點幾露台食煙見到既,早上肯定少見,我只知牛頭角上邨就肯定多老鼠。爬唔爬入屋我就唔敢講,但我見過爬入人地屋企(8樓),如果我燕子有咁多老鼠,我又唔信常滿果頭無。相隔唔遠,唔係過海喎。30樓有無無人敢肯定,樓主都無話過自己住30樓,只問好唔好住。如果老鼠比人見到就唔係老鼠啦!叫老虎。

回應 #18 ryan0129

我有親戚住常榮高層(較近街市),都冇老鼠入屋,常滿高層更加唔使怕老鼠入屋

回應 #13 hitchcock352

大把屋邨鼠患嚴重過牛上(e.g.愛民,幸福邨,竹園南,葵芳,禾輋,葵盛東,沙角)本留言最後由 davidliu759760 於 2022-01-20 22:54:56 編輯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖