香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 牛頭角上邨 » 獲派常滿樓…求解答
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

恭喜, 牛上好方便, 常滿樓20單位向山,可能有蚊本留言最後由 hitchcock352 於 2022-06-25 23:08:06 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

常滿樓20室向樂華邨小山輝華樓單車場慕光中學, 對住山景無樓遮檔空氣吾錯, 方向東南

距離山邊有幾十米遠,但都可能有蚊

常滿樓行人天橋通道10分鐘左右可行到九龍灣MTR站德福廣場, 落雨可以吾攞傘吾濕身就到九龍灣MTR站, 當然亦可以行花園大厦斜路到牛頭角站本留言最後由 hitchcock352 於 2022-06-26 14:09:51 編輯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #12 hitchcock352

我仲係心大心細,失眠左好多晚,雖然睇平面位置等,真係交通方便的,但私下去行過幾次去市政街市、牛頭角地鐵行上去(未有匙入屋),果條斜路真係好斜下,年紀開始老,可能會住到瓜柴,依家大熱天行都扯晒氣,再過多幾年日日咁樣一個人上落斜無人照顧,唔知邊日xx…究竟好唔好搏第二次?有機會派到下面第二期、或牛下果d一人單位?本留言最後由 xxxmartin 於 2022-06-28 04:23:10 編輯

回應 #13 xxxmartin

再派牛下既機會不大啦, 或其他舊邨也可能. 其實你根本不需行斜路, 我講過一條行人天橋可直到九龍灣站, 尼條行人天橋同様可去街市不需經果條斜路.  

你去過常滿樓睇就係睇漏左條行人天橋通道去邊度, 你最好去睇多次條通道究竟點行再决定.

條天橋由常滿常逸經電梯落常榮樓到上邨平台,再撘一次電梯就到上邨地下廣場,超市、美心、7仔都係果度,再行两步就係街巿,

常滿、逸、悅3座D居民都係經尼條路上去而不需行斜路, 常滿落牛頭角站會快D,但返來就可九龍灣站經此通道上去舒服D,你去睇清楚先啦!!!

常滿氣咁好,樂華邨又有咁咁多休娱公園, 若要去政府診所覆診,牛頭角賽馬會診所就在常滿落斜路尾,五分鐘行到,返上常滿就可以行去常興樓經平台撘電梯上去,不需行斜路本留言最後由 hitchcock352 於 2022-06-28 10:06:17 編輯
分享 分享 讚好人數:2查看名單

想多了, 不需行斜路返常滿架 , 空氣好夠清靜,比我就即刻要. 你未熟悉環境陌生令你擔心好正常, 但所擔心的未必無法轉變,亦未必存在本留言最後由 hitchcock352 於 2022-06-28 10:25:40 編輯
分享 分享 讚好人數:2查看名單

回應 #13 xxxmartin

常滿、逸、悅3座有家福會支援獨居年長者服務架, 可打香港家庭福利會電話先認識社工, 可提供送飯陪診护士上門支援服務,

牛上邨竹園神召會長者服務中心社工亦可提供長者支援服務,有乜困難可有人問, 可入會參加活動, 有物品送架  两年前,該會送左張棉被比我老父,好感謝

常逸樓樓下老人中心,疫情前會提供獨居年長午餐既, 係一早搵D嬸嬸煑架,不過疫情好似停左本留言最後由 hitchcock352 於 2022-06-28 11:00:20 編輯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

住慣三順,人口密度無咁高,生活物價又比出面低,行落街起碼都算叫做有D空間,呢幾日去行牛上個位,一來天氣熱,行到邊都係人,D公園仔又高高底底細細忽(雖然都唔會去坐)......上樓外面又一大陣煙味.....天井又多垃圾有衣架都無可能晾到衫(舊屋一樣向東南無敵晾衫晾被位置好風好水)比較之下真係好難下決定到,大家比D意見我啦!
PS : (真係你講我先知有橋過牛下同德福,行左幾日都唔知 )本留言最後由 xxxmartin 於 2022-06-28 14:44:24 編輯

回應 #17 xxxmartin

點解吾要求原邨調遷,為何要垮區?  抽中左和諧式一人單位就要面對天井問題啦,不合適就拒絕啦,其他人等住呢

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖