香港公營房屋討論區
主頁 » 本港基建與民生 » 交通&道路 » 運輸署/九巴建議28A/224M合併及延至彩福
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

其實如果呢條線通左,不如搵人試下同28A同一時間出發,由彩褔去九龍灣,我相信行路會快過佢
係彩褔行起碼可以經彩霞落山,穿過淘大,都已經接近九龍灣

無錯,去醫院班客要照顧
但無理由為左照顧醫院、樂華乘客,犧牲彩褔居民前往觀塘巿中心的時間,走線比現時14B特別班次更差

希望議員三思而後行,從多角度研究方案,清楚了解利弊後,才發表意見
否則只會再一次令居民失望

彩褔係要一個完整的交通配套,有全日巴士直接往返觀塘、聯合醫院
全日巴士往返旺角同尖沙咀,繁忙時間有巴士往返港島

依家得一條觀塘區內線擺明就敷衍緊我地幾萬個居民

亦有負於一班每日依賴小巴接駁港鐵,步行往返九龍灣轉其他交通工具的居民
時間對彩褔居民係好寶貴,與其開一條左兜右兜先到目的地既線,不如用返依家方法,行路或者搭小巴落山,可能更好本帖最後由 isar 於 2012-9-22 01:41:41 編輯
齊齊罷搭28B!
分享 分享 讚好人數:0查看名單

100 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

彩福總站咪彩福總站囉.....

6架車, 15分鐘一班, 我估彩福去megabox都要七個字, 慢過行路
fc_pga 發表於 2012-9-21 23:04:13

同小巴一樣係回旋處? 有位咩?

呢份建議根本係雙輸

山下去旺角最平4.6,14B 4.6可以坐去藍田一帶
新28A剩係去到觀塘,就收4.6,好唔合理,根本無必要落九龍灣呃里數,混水摸魚收貴
我地唔係有錢人黎

政府部門成日恰我地,以為我地無得揀就想我地硬食
我地係咪應該站出來說不呢?

另外,係份文件發現,會更改15A路線,來回不經啟業麗晶
但係15A有唔少啟業麗晶居民乘搭

無左15A,對佢地黎講生活會受影響

正如我開頭所講,雙輸建議,最好再研究其他方案
齊齊罷搭28B!

知唔知咩叫做飲毒藥止喝!!!呢個PLAN真毒到唔恨,「食又死,唔食又死」。
1. 點解要收$4.6,離晒譜,車程與13M相若(就算有人幫襯,都係坐半程,會足全程都會係$2客,落啟業行路碌落山步程都係15分)。最多都只可收$3.9!!!!
2.冇提轉乘,但一定要爭取。23M/29M都有
3.繁時都15~20分,根本毫無冇誠意!!依家條邨唔係剛剛開始入伙!!!而係成廿幢樓住滿!!!
4.冇利用福淘街,建議經彩盈,後出觀塘道,福淘街,天橋,啟業,麗晶,九展,MEGABOX,花園大廈,玉蓮台,康寧道,物華街,協和街,康寧道返樂華。根本唔應該行冇人行的振華道!!!
5.回程由樂華經康寧道,協和街, 物華街,裕民坊,玉蓮台,花園大廈,MEGABOX,九展,麗晶,啟業,天橋,牛頭角巴士總站,彩霞,彩盈6. 夜晚收10點(紅日仲收9點)最PK!!!本帖最後由 sugar 於 2012-9-22 23:23:40 編輯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

知唔知咩叫做飲毒藥止喝!!!呢個PLAN真毒到唔恨,「食又死,唔食又死」。
1. 點解要收$4.6,離晒譜,車...
sugar 發表於 2012-9-22 23:16:36

同意
雖然我地好想快D有全日巴士
但都無理由求求其其比條線我地

我地應該向區議會、運輸署
發表我地既聲音
齊齊罷搭28B!

同意
我地應該向區議會、運輸署
發表我地既聲...
isar 發表於 2012-9-23 19:03:25

我地位"建設派"區議員有幾咁勤力,真係有目共睹!!!!我諗如果唔係佢"成功爭取",點會有條咁"膠"嘅巴士新線"益"我地呀!!!
分享 分享 讚好人數:1查看名單

我覺得幾好,雖然唔能照顧到所有人,但至少可以方便到老人家去醫院,而且假曰去megabox唔使行去德福排長龍啦。本帖最後由 坤坤 於 2012-9-25 15:39:14 編輯

老老實實....我唔希望見到有議員厚顏出黎"成功爭取28A全日線"
分享 分享 讚好人數:2查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖