香港公營房屋討論區
主頁 » 休閒天地 » 資訊站 » 生活貼士 » 人生潛規則 你必須知道
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應  Felice233A
    咒埋眉頭做勿呢?
HSP 發表於 2012-12-1 03:10:30

個腦實咗,唔知你講乜。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 11# Felice233A

唉~``   枉費我力盡筆尖...............

唉~``   枉費我力盡筆尖...............
HSP 發表於 2012-12-1 03:17:36

你話:房署恨不得踢走中意篤背脊果D人。呢點我仲未諗通。

你話:房署恨不得踢走中意篤背脊果D人。呢點我仲未諗通。
Felice233A 發表於 2012-12-1 03:30:44

中意篤背脊果D人,難保有日會篤返房署D人背脊

中意篤背脊果D人,難保有日會篤返房署D人背脊
魔鬼程式 發表於 2012-12-1 03:36:43

回應 13# Felice233A

因為小小違例完全無影響房屋政策運作   但篤背脊事件鬧大  對整個機構文化策略運作嚴重受損

你如果在大公司打過工  定必明解

看文化大革命歷史教訓便知道  是災難性的

因為小小違例完全無影響房屋政策運作   但篤背脊事件鬧大  對整個機構文化策略運...
HSP 發表於 2012-12-1 03:44:58

冇錯,大公司係有既定規則,職員必須依照規則去辦事,若有特殊事項需要酌情處理嘅,都只可以偶一為之,如果人人都要求改變尺度去遷就,就會拖垮整體運作。所以為咗雞毛蒜皮事經常大吵大閙嘅都唔受歡迎。

回應 17# Felice233A

先且不說房署   說差館  如一差人在街上有妓女見一個拉一個是好事嗎  系  這個阿甘差人無做錯  但即時調去沙頭角

因為拉妓女要準備好臭格  又要安排人幫拒賣飯盒  又要入境處有空位轉移   為拉一個九百幾件事安排  呢D叫無效率 吾系叫無眼睇  一拉就要安排晒拉最少幾十人丫麻

回應 17# Felice233A

對   好多事為免觸動整體而作出踏界行為   才是稱作潛規則

先且不說房署   說差館  如一差人在街上有妓女見一個拉一個是好事嗎  系  這個阿...
HSP 發表於 2012-12-1 04:05:32

大雞唔食細米就係呢個道理。

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖