香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 長沙灣邨 » 長沙灣村小學校網
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

我同女報左協和小學.....
bellbellchu 發表於 2013-1-30 10:36:26

想問點報名? 難入嗎? 另外協和小學有咩好令你報呢間呢?
分享 分享 讚好人數:0查看名單

因女兒出年入讀小一,係好難入,因為學校老師教學質素都好高.....
G1228  市3
14/5 S3,18/5 S4
23/5派興民村,24/5電話拒絕,30/5已拒絕,6/7 S2,14/9 S3,22/10 S4 ,23/10收信

因女兒出年入讀小一,係好難入,因為學校老師教學質素都好高.....
bellbellchu 發表於 2013-1-30 10:52:01

我囡9 月先報小一, 所以問下你要咩程序?
要睇成績嗎? 定要interview?我唔知跨區報難唔難?

我要等教育局通知收唔收....到時唔收,要叩門啦
G1228  市3
14/5 S3,18/5 S4
23/5派興民村,24/5電話拒絕,30/5已拒絕,6/7 S2,14/9 S3,22/10 S4 ,23/10收信

好多謝你詳盡既資料, 想問跨區學生點申請? 要上門親自找嗎?
dayuen 發表於 2013-1-30 10:43:31

先搬到心儀小學所屬的區住唔可以話係比較優先,因為一輪係區內區外都可選你心儀小學,只係第二輪就只可選區內小學,所以先搬到心儀小學所屬的區住係會提高機會率,但無優先。

除了 : 英华小学,圣方济各英文小学,圣玛加利男女英文中小学 外,其他都係津小嗎?
gtopc 發表於 2013-1-30 10:30:55

學校名稱
崇真小學暨幼稚園私立基督教深水埗區0男女英文直屬
德貞小學私立天主教深水埗區0男女英文
聖公會聖多馬小學資助基督教深水埗區40男女中文
聖方濟各英文小學私立天主教深水埗區0男女中文
五邑工商總會學校資助無深水埗區40男女中文
瑪利諾神父教會學校(小學部)資助天主教深水埗區40男女中文直屬
聖公會基愛小學資助基督教深水埗區40男女中文
李鄭屋官立小學官立無深水埗區40男女英文
福榮街官立小學官立無深水埗區40男女中文聯繫
九龍禮賢學校私立基督教深水埗區0男女中文
天主教善導小學資助天主教深水埗區40男女中文
德雅小學私立天主教深水埗區0男女中文直屬
聖方濟愛德小學資助天主教深水埗區40男女中文
香港四邑商工總會新會商會學校資助無深水埗區40男女中文聯繫
基督教香港信義會深信學校資助基督教深水埗區40男女中文

回應 8# gtopc

http://www.schooland.hk/ps/
自己睇下,好多

先搬到心儀小學所屬的區住唔可以話係比較優先,因為一輪係區內區外都可選你心儀小學,只係第二輪就只可選...
獵戶座TO 發表於 2013-1-30 11:13:09

嗯, 我諗暑假應該搬入去住啦. 之後9月簡時, 已經係區內,我唔熟小學入學程序.

回應  gtopc

自己睇下,好多
獵戶座TO 發表於 2013-1-30 11:23:22

真係好多下. 想問官立, 直資, 資助有咩分別?

真係好多下. 想問官立, 直資, 資助有咩分別?
dayuen 發表於 2013-1-30 11:40:11

簡單黎講直資要比學費

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖