香港公營房屋討論區
主頁 » 地區人士或組織 » 牛頭角邨張姚彬 » 洗手間門門鎖問題
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

內容違反「用戶守則」或等待查證/審核

廁所門一定要安裝呢種門鎖的! 安全理由! 暈左都可以快速比人開到門救人啦! (大吉利事)

問心講~~~~ 我自...
pcdogapp2004 發表於 2013-2-18 09:31:53

我娘家廿幾年前入伙時,房署原裝真的是有入面鎖死的門閂,而個擰擰是沒有按掣,後來房署換門,無咗個門閂,個擰擰就有按鈕上鎖。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

當然啦~~~ 唔通下下爆門咩! 生命由關呀!
pcdogapp2004 發表於 2013-2-18 09:47:09

我估有唔少住戶反映才換門。

後來有次換廚房門,真的唔換好過換,因為新門竟然短咗,門下同地面條罅隙闊咗,一般door stop 唔 work

廚房門當然唔好用"門腳頂"啦!  唔穩陣呀! 千其唔好制!  

廚房門要用"鉤"拉住的!  拿住熱湯熱送出來...
pcdogapp2004 發表於 2013-2-18 10:12:35

露台玻璃門房署先原裝有鈎,廚房門百無,同埋未必夠位 (門後和牆之間距離好短)

不過唔明房署啲嘢點解越換越差。以前原裝大門,因為屋企係單邊,大門比其他單位的更重更實心
但後來房署換木門,強迫我地個單位都要換,輕飄飄。

去五金鋪買個門恤安入面就開吾到  牛下廁門你入面就算係扭到鎖咗  出面用一字批一鈕就開
hkhk 發表於 2013-2-17 11:45:50

安全設計,萬一入面有人暈左就可以開門救人,係正常,唔係就慘,

入伙時, 以為洗手間的門鎖一向都鎖到(由入面係扭到).
點知原來出面係開到門入黎....
問樓下管理處阿...
kitcat713 發表於 2013-2-17 01:02:52

呢種係安全設計,商場傷殘廁所都採用呢種設計

回應 3# kitcat713

哈,問佐先,無壞!不是他們負責范圍先自己再搵辦法!
牛頭角邨張姚彬專區已成立!各位如有任何疑問或意見,歡迎隨時向本人提出,謝謝。

廁所門一定要安裝呢種門鎖的! 安全理由! 暈左都可以快速比人開到門救人啦! (大吉利事)

問心講~~~~ 我自...
pcdogapp2004 發表於 2013-2-18 09:31:53

我都係,果然同一類人

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖