香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 關於特別調遷
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應 #9 tandy

唔該哂你話我知
分享 分享 讚好人數:0查看名單

我都係緊急調,無收批准信就派屋。由申請到派屋7個月。
糖 發表於 2013-7-19 18:57:16

等我仲傻下傻下係道等添

我都係緊急調,無收批准信就派屋。由申請到派屋7個月。
糖 發表於 2013-7-19 18:57:16

我家人緊急調,有收房署話批准的信,而且另外加多一封,話因為房署知悉情況緊急,因此10個工作天內配房,封配房信仲係房署分區租約管理處啲人親自上我家人屋企俾嘅
分享 分享 讚好人數:1查看名單

我家人緊急調,有收房署話批准的信,而且另外加多一封,話因為房署知悉情況緊急,因此10個工作天內配房,...
tandy 發表於 2013-7-20 04:35:48

原來房署會親自上黎比信GA?但我好多時只會夜晚6點過後先有人係屋企,咁會唔會有影響

回應 #14 waiyanlok

只是因為我家人情況非常緊急,才極速配房兼親自收配房信。
一般是郵寄,相信你的情況都是郵寄,亦最好先問清楚是否獲批

回應 #15 tandy
其實我係以恩恤加健康理由(小朋友有長期病患)去申請緊急調遷,所以我都唔知算唔算非常緊急....
但成三個月都收唔到信通知批唔批申請,社工打去追就話審批緊....
搞到我同屋企人都好無奈....

回應  tandy
其實我係以恩恤加健康理由(小朋友有長期病患)去申請緊急調遷,所以我都唔知算唔算非常緊急.......
waiyanlok 發表於 2013-7-20 12:40:56

咁即是很可能未批

咁即是很可能未批
tandy 發表於 2013-7-20 14:07:25

其實正常幾耐先會通知批定唔批 問親都話審批緊.....真係

回應 #18 waiyanlok

你可以婉轉啲問下社工,是咪房署會出信通知批唔批,扮晒唔知程序,問清楚程序係點,咁佢應該唔會求其答你。
我非常緊急的家人是兩星期,我和另一家人分別大約一個月

回應 #19 tandy
申請果時我已經問左社工,佢話房署會出信通知批唔批,月頭果陣我見咁耐都未收信到先再問社工,佢已經即時幫我出信去追!!!早兩日佢同我打去問過,依然係審批緊 ....我真係

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖