香港公營房屋討論區
主頁 » 休閒天地 » 資訊站 » 健康 » 修甲染灰甲 輕視累全家
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

上對波鞋迫到趾公少黑, 換對新鞋後自動退黑了... 同樣揼到D是瘀黑, 灰甲水會越擦越黑...
isAnna 發表於 2013-10-23 10:18:47

唉! 恨錯難返
分享 分享 讚好人數:1查看名單

我都係地鐵比人踩到1隻腳甲黑左,
我等d黑腳甲長咗, 剪左, 冇事喇, 但等佢長再剪, 等咗好耐;04...
waitinglee 發表於 2013-10-23 12:35:34

你好彩啦!我再生出黎都係灰色而家變左黑

係呀!應該再睇多一次醫生先啱,自己亂擦野搞到越黎越黑
MaggieWong 發表於 2013-10-23 16:33:45

同埋就算真的是灰甲,也不是隻隻灰甲藥/滅真菌藥都適合,因為要睇是哪一種真菌作怪。

猶幸現時醫學進步,被廣泛應用的灰甲藥是可滅多種類型的 (spectrum)

而以前的口服灰甲藥,也不是人人都適合 (肝功能差的人是不能用口服藥),醫學進步,現時常用的Sporanox已經經過實驗證實對肝功能無礙。
分享 分享 讚好人數:2查看名單

冇喎,佢话等佢自己长出去,剪左就冇事,但一路都灰灰地,後尾我自己擦灰甲水,点知越擦越黑,....
MaggieWong 发表於 2013-10-23 10:07:25

索性塗黑色指甲油,攪掂!

我也有灰甲, 用政府診所的葯水,  半年都未得, 聽到蒜頭可以殺菌,  擦左幾個月,  好番
分享 分享 讚好人數:2查看名單

索性塗黑色指甲油,攪掂!
lomeion 發表於 2013-10-23 18:18:00

你同我一樣咁聰明! 咪越擦越黑囉!

我也有灰甲, 用政府診所的葯水,  半年都未得, 聽到蒜頭可以殺菌,  擦左幾個月,  好番
mingwong 發表於 2013-10-23 18:44:02

蒜頭點擦法?

你同我一样咁聪明! 咪越擦越黑囉!
MaggieWong 发表於 2013-10-23 20:30:16

最直接,茅人知你賴嘢!

我整左甲都好多年,暫時都未中招,
其實揀間乾淨d嘅整會放心d
分享 分享 讚好人數:0查看名單

你好彩啦!我再生出黎都係灰色而家變左黑
MaggieWong 發表於 2013-10-23 16:36:11

開心每一秒,快樂每一天,如意每一年,健康到永遠﹗
珍惜現在所有的,放下不能擁有的,不要計較你沒有的!
分享 分享 讚好人數:0查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖