香港公營房屋討論區
主頁 » 休閒天地 » 康樂園 » 影片 » 金句王 果然 係 "近" 呀!
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應 #7 大頭熊

本來唔想回應,但係嗰四個字對你又幾貼切,所以又講幾句.香港以前成功之處就是資源小,地方細,但人嘅質素高.其中當然由國內移居之一衆工商文教業精英功不可沒.半世紀來漁農工商各有發展.回歸前亞洲四小龍之首絕非虛名.回歸後有目共睹.多點資料搜集,多點認識香港今昔,對你對大家會有好大幫助.願共勉之.
寶劍鋒從磨礪出
梅花香自苦寒來
一勤天下無難事
全民護港憑良知
分享 分享 讚好人數:3查看名單

坎坷過後有艇搭!

回應  大頭熊
本來唔想回應,但係嗰四個字對你又幾貼切,所以又講幾句.香港以前成功之處就是資源小,地方細,...
cwc 發表於 2014-02-18 21:11:11

其實呢, 我想問呢, 你出過國去旅行未呀?

就算唔去外國, 去上海行一個圈, 你會發現呢.... 呢個世界一山還有一山高!

世界是向前行的, 香港被邊緣化是事實, 一個碗, 你比幾多水佢都只係得一碗水!

人地成個水塘, 而且是千萬個!

可發展的又何來港商7-80年代要北上設廠呢?

地方細, 唔係問題! 而引伸的是2014年, 成7百幾萬人的香港!  每年5千幾萬人次來香港!

我自問我真的井底之蛙! 因為世界真的很大, 知識是無限的!

出多幾次國, 你就知道自己是如何的微不足道!本帖最後由 大頭熊 於 2014-02-18 23:53:24 編輯
還我河山 復我熊國
分享 分享 讚好人數:0查看名單

如果要講墨水, 香港當年只不過因為政治關係, 成為中國對外的唯一出口港, 香港是以轉口港起家的!

不過今日已經比田港超過!

黎明如果早20年講呢句金句都可以! 不過今2014來講, 真的笑大人個口囉"
還我河山 復我熊國

而家係講香港,英國護照我都有,到BN0我不屑去攞.唔好支開話題.香港係手,輕工業起家.上海從來都係全國人口密度最高嘅地方,面積比香港小,近年開發外灘與香港相約.世界上工商發展理想嘅地方目前除中美之外都是地方不大資源不多,如星加波,南韓,日本,台灣,英,意,法,瑞典全是面積細小地方.口舌之爭,強辯本人無興趣.你嘅發言我尊重但不茍同.
寶劍鋒從磨礪出
梅花香自苦寒來
一勤天下無難事
全民護港憑良知
分享 分享 讚好人數:1查看名單

而家係講香港,英國護照我都有,到BN0我不屑去攞.唔好支開話題.香港係手,輕工業起家.上海從來都係全國人口密...
cwc 發表於 2014-02-19 10:18:44

上海比香港細

一個浦東,一個外灘.......都已經夠你玩啦!

你果然係大師父呀!

好野, 超文化人, 我服左你囉!
還我河山 復我熊國

而家係講香港,英國護照我都有,到BN0我不屑去攞.唔好支開話題.香港係手,輕工業起家.上海從來都係全國人口密...
cwc 發表於 2014-02-19 10:18:44

而且我都好尊重你的發言和意見呀,

不過我次次出貼, 你都要追擊我, 呢D還是一個尊重人的方法嗎?

還我河山 復我熊國

回應 #17 大頭熊

尊重與肓從係兩回事,唔好支開話題.覆你,討論係尊重唔係追擊.你有D帖我係讚同嘅不過唔多.你嘅帖我唔會再覆,唔再阻你以偉論吸引你D fans.
寶劍鋒從磨礪出
梅花香自苦寒來
一勤天下無難事
全民護港憑良知

回應  大頭熊
尊重與肓從係兩回事,唔好支開話題.覆你,討論係尊重唔係追擊.你有D帖我係讚同嘅不過唔多.你...
cwc 發表於 2014-02-19 10:48:11

金句王  上海比香港細!

我呢度無fans 的! 又扣我
還我河山 復我熊國

要唔要 打手呀
遊歷過旅途 等一天終老
生老病死 一起細數

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖