香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 榮昌邨 » 屎啦!我條電線冇加膠喉,會唔會漏電架?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

埋係地下,成曰拖地,濕淋淋,會唔會漏電架?而家先諗起,當初師傅話唔使加,比他呃左。

好運 發表於 2014-03-07 08:42:43
呢個師傅真係正衰人!唔怕 ! 就算你日日喺個廳度沖涼,都未必會漏電,有漏電斷路制,況且,你啲電線未有咁早老化!
分享 分享 讚好人數:0查看名單

點解明線又早老化?
好運 發表於 2014-03-07 11:22:11

理工大學機械工程學系工程師盧覺強則指,一條電線最外層是白色塑膠,它包裹着一條紅線及一條黑線,若電線老化及負荷過大,會令紅、黑線損毀,內裏導電的銅線一旦「黐埋」就會引致短路起火。

呢個師傅真係正衰人!唔怕 ! 就算你日日喺個廳度沖涼,都未必會漏電,有漏電斷路制,況且,你啲電線未有咁...
張其 發表於 2014-03-07 11:27:07

我真會係廳度冲涼架
work hard!!!     

不要過份太擔心 !
本身電線外已有一層膠,
電線加膠喉係加強保護,
作用係防止鑽牆時鑽到電線,
你又點會鑽地 ! 拖地漏電更加微。

Relationship is like a puzzle ,while matching the piece together ,we might have made mistakes.
We need to replace the wrong one with the right in order to continue the game.
~~~自由飛翔~ 向日本出發>>>>>>>>>>

呢個師傅真係正衰人!唔怕 ! 就算你日日喺個廳度沖涼,都未必會漏電,有漏電斷路制,況且,你啲電線未有咁...
張其 發表於 2014-03-07 11:27:07

笑 c

點會漏電呢?你問下有經驗的電工就知,係唔會有問題的
G1205
終於有公屋了-德朗!

回應 #1 好運
真係順得人  咁都信個CF
菩提本無樹

我真會係廳度冲涼架
好運 發表於 2014-03-07 11:42:21
杜拉問你駛唔駛幫手擦背?

回應  好運
hkhk 發表於 2014-03-07 14:12:09
直頭好天真,好傻!

回應  好運
hkhk 發表於 2014-03-07 14:12:09

順得 係邊樹
work hard!!!     

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖