香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 德朗邨 » 村辦再次拒絕退回泥頭費
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

只要自己認為係啱,就要據理力爭
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #10 吳chiming

簽約交泥頭費係既定手續,退回機制係法定.林鄭於立會發佈向傳媒公開說明有退回機制.跟住好多無拆改都攞到,包括我.同是公屋居民點解唔維護自身權益.盲目攻擊又有何理據.損人而不利己切莫為之.
寶劍鋒從磨礪出
梅花香自苦寒來
一勤天下無難事
全民護港憑良知
分享 分享 讚好人數:6查看名單

支持合理爭取到底。
市2G1275....(有長者)
11年4月藍咭,13年1月尾審查,3月尾合格
27/5/2014(S3)4/6/2014(S4)已經到達配房
4/6/2014(S4)已經到達配房
6/6/2014收信派德朗邨
分享 分享 讚好人數:1查看名單

只要係事實就支持你據理力爭
申請編號:擴2 1265xxx
Step 1: 1/2013
Step 2: 3/2013
Step 3: 23/6/3014
Step 4: 26/6/2014

贏,就君臨天下
輸,要東山再起

打左去房署投訴之後, 上星期村辦死死地氣上黎影相...
岩岩收到村辦電話回覆...話工程部睇完相...話我地...
C9Joyce 發表於 2014-08-21 17:41:12 原文

加油! 一定可以拿回的!
還我河山 復我熊國

被窒到無聲出
choicc 發表於 2014-08-21 17:43:26 原文

我語氣好好架, 無窒佢架
分享 分享 讚好人數:2查看名單

盡力繼續爭取 攞番幾舊水
記住報料
yee 發表於 2014-08-21 17:57:10 原文

其實我唔係因為個幾舊水... 學cwc所講, 有呢個機制, 而我覺得我合乎, 所以我去申請, 但一開始村辦連睇都唔肯睇就拒絕, 我覺得好唔合理, 先去投訴...

到琴日佢回覆, 我都一心打定輸數, 佢比到一個合理解釋我都諗住算數, 點知佢一開口就話我換左厠所洗手盆... 唔好話合理呀, 擺明係老屈呀

真係睇唔過眼佢地做事咁求其
分享 分享 讚好人數:3查看名單

加油! 一定可以拿回的!
ice_maker 發表於 2014-08-22 08:09:15 原文

原則問題 死都要死得清清楚楚
分享 分享 讚好人數:3查看名單

其實我唔係因為個幾舊水... 學cwc所講, 有呢個機制, 而我覺得我合乎, 所以我去申請, 但一開始村辦連睇都唔...
C9Joyce 發表於 2014-08-22 09:58:49 原文

阿Joyce..支持你, 但記得嚟報料..
相信你的例子, 將來可以造福好多會員..作為參考
遊歷過旅途 等一天終老
生老病死 一起細數

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖