香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 市區3人 » 有幾個問題想請教下大家><
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

關愛基金應該係計資產,特惠生果金係每月都有,應該計入息(個人理解)
ming518 發表於 2015-01-19 02:13:36 原文

但當審查時,主任有問,我都有申請關愛,當時我有SHOW哂比佢睇,我取了多少錢,同BANK BOOK條數一樣,但佢話唔計因一次性的不計...如每個月收取的先計,SO我個時無問題...
XYZ
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #11 wing司

你系几年几月收到的关爱基金?同审查系审边六个月?
市三G1251

回應  wing司
    你系几年几月收到的关爱基金?同审查系审边六个月?
AmyTony 發表於 2015-01-20 10:06:35 原文

去年我8月申請的,好似最後DEADLINE先知有呢啲基金申請,到11月去審查的...佢有問,我有比佢睇,之後佢話唔洗,如每個月收錢個啲先要,同埋佢只係幫我COPY最後打BANK BOOK的銀碼,無要到6個月咁多..
XYZ

回應 #13 wing司

你去年11月审查系审5-10的收入,你收的关爱基金系厘个时间段内,主任睇完银行部见到有厘毕钱肯定会问啦!至于系几时开始吾使计收入真系要问问房署先知啦!
市三G1251

回應  VickYeung
    厘个声明书只系话申请公屋时N无津贴吾使计入平均收入,无话入息审查时吾使计。
AmyTony 發表於 2015-01-20 09:13 原文

申請審查分別用兩個不同標準是不合情理。
祝未上樓朋友早日上心水樓;祝已上樓朋友安居樂業!
如果大家有任何疑問或分享, 建議大家在適當分區建立帖子。

回應 #15 VickYeung

甘就弄吾明啦!既然系一次性津贴,点解申请时要填声明啦!
市三G1251

回應  VickYeung
    甘就弄吾明啦!既然系一次性津贴,点解申请时要填声明啦!
AmyTony 發表於 2015-01-20 12:11 原文

申請與審查分別用兩個不同標準是不合情理。
VickYeung 發表於 2015-01-20 11:52:08 原文

厘份声明书系2014年8月更新的,按你理解是否14年8月开始,无论公屋申请或者公屋审查,N无人事关爱基金补贴都不计入息。
市三G1251

回應 #18 AmyTony

政策隨時改不是新聞,建議你留意有否更新。

https://www.housingauthority.gov...ents/forms/021C.pdf

回應 #19 VickYeung

多谢提醒,不过我估政府N无津贴应该系最后一次了,因为低津立法会已通过左。
市三G1251

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖