香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 擴市1人 » 無LALA多了100分
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

我都有朋友剛過45歲,佢都以為加多60分會好快上到樓.
但再認真計吓條數,其實只係打咗後生嗰批人嘅尖.
最唔...
ricky6882005 發表於 2015-02-12 00:15:33 原文

呢個問題我都有諗過, 申請58歲長者都要夠60歲先派屋.
計分制非長者57歲一申請味即刻有屋?
一齊要等3月15號公布.
等等等等等..........
分享 分享 讚好人數:0查看名單

擴2 轉 市2 No. 1265XXXX, 特快 No. 18XXX (2011), 15XXX (2012), 8XXX (2013), 58XX (2014)
Step 1 - 29/01/2013, Step 2 - 09/04/2013
第一次收信派長康邨, 第二次收信派雲漢邨

擴2
NO:1271
10月收信派水泉澳

咁後生申請都咁快上得樓就屎了,咁5成香港人都一申請即上,.真是不開闢郊野公園都唔得啦 本帖最後由 gloriawun33 於 2015-02-12 09:42:03 編輯
擴2
G1288XXX   (22.10.2013 審查 .^^.)
05.11.2013 >STEP 2 ,  16.08.2016 >STEP 4
21.08.2016 派水泉澳

回應 #10 ricky6882005

年輕人最唔底?幾多歲申請為公平?那才是公平?十八歲?未讀完書就話要私人空間離開父母又未有能力買私樓的年輕人?又定係二十多歲有份工作,但一年四次旅行,買乜都名牌食乜都高級但係又儲蓄不到的青年人上樓為公平?三十多歲的又公平?十年前無趕上買私樓,現在又買不到,是否叫底死?咁四十五十多歲的,現在沒私樓沒家庭的是否罪大惡極?還要插隊排單身公屋,真比年輕人罵死。六十歲以上我不用講吧,大家應該尊重尊敬老一輩,他們年輕時是為香港社會出了一分力的香港人。

回應  ricky6882005
    年輕人最唔底?幾多歲申請為公平?那才是公平?十八歲?未讀完書就話要私人空間...
creamychan 發表於 2015-02-12 11:01:29 原文

先不講政治因素.

呢個問題好難去攞個平衡.
各人有不同角度,處境,各有苦衷.家家有本難唸的經.

有後生嘅,打份牛工,一日做12/3個鐘都只搵萬鬆,可能因家庭問題(同屋企人有爭執,甚至乎打交)要搬出嚟住,又買唔到樓,只有租劏房,租金都無咗一半糧,連同返工日常生活費用,儲到錢都難.我以前識過一個朋友,因家庭問題又無錢而曾經露縮街頭,最後先搵到份較稳定嘅工先有錢住劏房,以我所知佢都無申請公屋.
亦有d無住屋需求,只係夠18歲仲讀緊書未出嚟做嘢,先攞公屋,攞到之後,有錢嘅話,再轉買居屋.

有中老年嘅,或者係後生時候儲唔到錢,或近年生意失敗,或同配偶離異.

以上幾個例子,點樣做一個公平準則去決定邊個真係有急切住屋需要可以先上樓?而且係現實社會上,每個個案都唔同.

其實係新計分制度以下,45歲以下嘅申請人基本上無咩可能係上到樓.

只係見到網友擔心會有一班人,佢哋本身無住屋問題,只係為下一代利益或其他原因;見到呢頭申請,嗰頭可以上樓,都入嚟爭埋一份.
要避免做成一個誘因使以上嘅人申請,加大需求.亦都對其他有真正有需要而較年輕(這裡指嘅較年輕係45歲以上呢個組別,不是真正後生嗰班)嘅申請者不公平.

老實講,係呢個年歲組別要申請公屋嘅,好大部份都已經申請咗,而且佢哋都已經預咗要等好多年(快嘅5年,慢嘅8至10年).

分享 分享 讚好人數:1查看名單

3x都有住屋需要嫁嘛

感恩感恩♡有家了♡

回應 #1 FONGFONG0526

1.今年38歲, 一月份得70分
   幾時申請???

其實呢個係政府陰謀, 班老野先上公屋, 最多咪住20年度, 死咗就循環出來再用, 班後生等20年, 都成了中老年, 如此類推, 又唔會俾人話無得上楼, 數字又好睇, 又唔駛起咁多一房單位。呢招幾高。

P.S. 如果班後生上楼先, 隨時住4-50年, 肯定想盡辦法阻止後生先上楼。

呢個純粹個人揣測
分享 分享 讚好人數:2查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖