香港公營房屋討論區
主頁 » 休閒天地 » 興趣坊 » 烹飪 » 五香肉卷
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

教吓點整吖  
chanster 發表於 2015-03-12 15:12:38 原文

其實唔難,五花腩切細粒或者絲,加五香粉,糖,生抽,料酒醃一下,馬蹄去皮切碎,大量蔥白切條加埋豬肉攪拌均勻,再加適量番薯粉,用腐皮卷起落鑊蒸十五分鐘就OK 要食煎又得,炸又得
分享 分享 讚好人數:0查看名單

係呀,親戚俾,不過唔知材料是否一樣
希望在明天
開心每一天

係呀,親戚俾,不過唔知材料是否一樣
lilingtsang2014 發表於 2015-03-12 15:26:26 原文

你親戚邊度人?

好正,我超中意食
Dannytuason 發表於 2015-03-12 14:56:53 原文

呢味大部分福建人都會鍾意食

回應 #13 kiss

潮州人
希望在明天
開心每一天

自己鐘意食就要學下郁手,成日等人地包先有得食,口水都流乾曬 所以我試過喜歡食嘅就會自己學...
kiss 發表於 2015-03-12 15:22:18 原文

我阿爸話下星期整潤餅,問我返唔返去食,我話梗返啦,佢話你以前唔食架,我話驚以後冇咩機會有得食~  我阿爸年紀大了,做呢款家鄉菜好多功夫,佢都唔多想做

呢味大部分福建人都會鍾意食
kiss 發表於 2015-03-12 15:28:15 原文

我例外!

其實唔難,五花腩切細粒或者絲,加五香粉,糖,生抽,料酒醃一下,馬蹄去皮切碎,大量蔥白切條加埋豬肉攪...
kiss 發表於 2015-03-12 15:26:26 原文

哦...原來有番薯粉...多謝教路  好多謝

我阿爸下星期話整潤餅,問我返唔返去食,我話梗返啦,佢話你以前唔食架,我話驚以後冇咩機會有得食~  我...
MaggieWong 發表於 2015-03-12 15:29:45 原文

你都可以自己試下嘅!我見蘿蔔糕你都有心機做,潤餅菜更加無難度啦!煎煎炒炒撈埋姐嘛!

回應  kiss
    潮州人
lilingtsang2014 發表於 2015-03-12 15:29:26 原文

咁應該大同小異啦!聽講潮州人會加多一樣咩魚落去嘅

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖