香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 市區6人 » 第二次派樓啦~~~~
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...25...29
支持鍵盤翻頁

其實....好似只係拆晒D裝修....比番間補東補西既屋比你....你幻想一下, 間屋比你拎走晒D裝修, 呢個幾月就...
antonyan0728 發表於 2018-03-26 23:42:11 原文

哦,原來係咁,咁翻新都唔會做到D乜野架啵,
我會CHECK清楚D野架喇,多謝你提醒,
但係咁啵,佢係咪唔會幫你整隻窗呀?
同埋咁咪又要等佢整囉?又要幾耐呀?
水喉係CHECK D乜呢?

咁即係你而家可以裝得修未?
可以隨時上去嗎?
我見有人CHECK 埋電
G1300xxx   擴2   
2/2012 藍卡
15/3/17 轉市2,暫緩
29/12/17 轉S2
1/3/18 轉S3
2/3/18轉S4 3/3/18 收信派彩盈邨高層
分享 分享 讚好人數:0查看名單

哦,原來係咁,咁翻新都唔會做到D乜野架啵,
我會CHECK清楚D野架喇,多謝你提醒,
但係咁啵,佢係咪唔會幫你整...
kakawinwin 發表於 2018-03-27 00:33:29 原文

但係咁啵,佢係咪唔會幫你整隻窗呀? ==>我理解係...隻窗唔跌落去, 佢唔會幫你整, 又或者個手柄斷左, 佢先會幫你整
同埋咁咪又要等佢整囉?又要幾耐呀? ==>我有問過裝修師父, 佢話窗唔會影響佢整野既進度, 至於幾耐就真係唔知...太耐當然會有問題, 但到時應該會比正常快幫你處理...
水喉係CHECK D乜呢? ==>試下有冇水到, 喉有冇塞, 總之你睇下有咩地方係裝修範圍以外既問題都照搵返個主任=.=

咁即係你而家可以裝得修未? ==>因為我今日11點幾預計到拎到好快拎到鎖匙, 即刻約佢下午1點睇樓, 師父話28號開始剷牆
可以隨時上去嗎? ==>我有鎖匙喇0.0可以隨時返新屋, 不過張租約一日未到手, 我都係未得安樂....
我見有人CHECK 埋電 ==>電既話通常有電入就得, 我今日係試門鐘....其他電制冇試, 估計應該問題唔大, 到時裝修都應該會幫手執...
G1300, 市6
2012-2016 等..; 1/2017 拒峻泉轉市6; 8/2017 S0;
10/2017(S1) 收信5/11審查; 9/1/2018 補資料; 18/1/2018 S2; 29/1/2018 S3; 31/1/2018 S4;
3/2/2018 派彩輝邨高層; 9/2/2018 拒絕1次 15/2/2018 S2; 1/3/2018 S3; 2/3/2018 S4; 6/3/2018 收信寶達達中低層; 3/26/2018 簽收結束6年等待; 4/30/2018 裝修進行中, 預計6月底入伙

但係咁啵,佢係咪唔會幫你整隻窗呀? ==>我理解係...隻窗唔跌落去, 佢唔會幫你整, 又或者個手柄斷左, 佢先...
antonyan0728 發表於 2018-03-27 01:15:07 原文

真係唔該晒你咁詳盡既解釋,
你都好快手,即日搵埋師傅黎,仲即落實埋裝修添,
我以為仲要房署整完先可以裝修,
如果咁快就正啦,祝你早日安居樂業呀,
我都希望快D有匙啦
2/2012 藍卡
1/3/18 轉S3

真係唔該晒你咁詳盡既解釋,
你都好快手,即日搵埋師傅黎,仲即落實埋裝修添,
我以為仲要房署整完先可以裝修...
kakawinwin 發表於 2018-03-27 09:17:00 原文

唔係, 拎左鎖匙就可以開波, 佢會有張裝修乜野申請表既, 交比裝修就得
G1300, 市6
2012-2016 等..; 1/2017 拒峻泉轉市6; 8/2017 S0;
10/2017(S1) 收信5/11審查; 9/1/2018 補資料; 18/1/2018 S2; 29/1/2018 S3; 31/1/2018 S4;
3/2/2018 派彩輝邨高層; 9/2/2018 拒絕1次 15/2/2018 S2; 1/3/2018 S3; 2/3/2018 S4; 6/3/2018 收信寶達達中低層; 3/26/2018 簽收結束6年等待; 4/30/2018 裝修進行中, 預計6月底入伙

唔係, 拎左鎖匙就可以開波, 佢會有張裝修乜野申請表既, 交比裝修就得
antonyan0728 發表於 2018-03-27 11:05:16 原文

哦,好丫,唔該晒你,咁唔係要等房署批左先可以裝修既咩!?本帖最後由 kakawinwin 於 2018-03-27 11:38:13 編輯
2/2012 藍卡
1/3/18 轉S3

antonyan0728 發表於 2018-03-27 11:05:16 原文

我明天可以囉匙喇, 我4月1日上過樓望過,見到已經撕左張工程紙,
今朝即刻打俾主任問佢幾時可以睇樓,
跟住等左成日都冇消息,點知5點50分臨放工打俾我,
可以明天下午睇樓,如果唔係就星期五,
我即時諗住打去問裝修,點知裝修話而家要3個月時間,
因為而家有兩條大邨派左匙,所以未必分到身黎我到,
跟住我話3個月時間,我可以等,因為我真係唔想再揀黎揀去,
因為未有公屋時,我就睇呢間裝修公司,
佢話轉頭覆我,我咪即時打番俾主任,約左明天下午囉匙先囉,
廢事等咁耐,跟住裝修又打番俾我,再三確定話真係要三個月架啵,
佢話唔想拖住你咁耐,因為真係要交租,我話唔緊要啦,
原本3月時,佢都話要2個月時間,
而家都係多一個月O者,如果要我再搵,一個月時間算得係D乜丫,
因為我仲有屋住,跟住佢就話OK,就約左4月5日上樓度呎,仲好,個日紅日,唔駛我請假,
我都唔想再拖啦,因為黎緊安泰蘇屋派埋匙,佢真係唔接都似,
好彩都仲有D時間俾我,唔係都唔知點算,
床架我都訂好晒本帖最後由 kakawinwin 於 2018-04-03 21:50:00 編輯
2/2012 藍卡
1/3/18 轉S3

我明天可以囉匙喇, 我4月1日上過樓望過,見到已經撕左張工程紙,
今朝即刻打俾主任問佢幾時可以...
kakawinwin 發表於 2018-04-03 21:47:07 原文

恭喜晒啦
因為我個裝修係熟人介紹, 所以當時未有鎖匙個陣, 我話..."主任未知幾時可以收匙..."佢都話.."唔緊要"
所以佢先至等我, 如果冇熟人介紹, 佢要你等係正常, 亦都冇辦法, 所以之前我就話個主任唔明, 佢亦都冇試過搬屋或裝修
之前我有另一個朋友介紹個間裝修, 話要我等到7月先有期比我....老實講, 我會頂唔住=.=兩邊比租

我間屋已經...間好房...整緊插蘇...準備鋪地磚

你知唔知D木紋磚會唔會好易爆? 我指跌D野落去, 個面會爆皮...
G1300, 市6

恭喜晒啦
因為我個裝修係熟人介紹, 所以當時未有鎖匙個陣, 我話..."主任未知幾時可以收匙..."佢都話.."唔...
antonyan0728 發表於 2018-04-04 10:08:10 原文

係呀,聽到佢唔接既時候,我都好灰個一刻,
係咁同佢傾,因為真係唔想再搵喇,又要重頭黎過好煩,
因為我自己本身住係9962到,所以就唔會好似你咁兩邊俾租囉,
我仲有時間走盞,雖然我都想快D搬入去,
但鬼叫囉匙等左成個月咩,如果唔係我真係6月入到伙都未定,
你有熟人就好D既,但我唔係丫嘛,呢到都算快,只係話三個月時間完工,
如果好似你個到咁真係七月先有期,真係唔掂,我都會搵過間算,
我而家囉番4個月租金津貼,咁咪用黎頂住裝修期間既租金囉,
都冇計既,主任又點會明丫,因為又唔係佢住,佢都係打份工,理得你地丫,

咁你都算好快啵,好似328先開工咋啵,你朋友話幾時可以交到間屋俾你呀?
木紋磚真係唔知呀,
應該都OK既,好多人用,應該唔會跌一跌就花咁炸既,
因為我老公話想鋪木地板,可能我地自己買料,俾裝修鋪囉,你有上去巡屋架?
仲有呀,原來我都未計葵翠,所以好彩都呢段時間俾鎖匙,仲趕得切,
黎緊咁多大JOB,又葵翠,安泰,蘇屋,咁鬼多間,
人地一條邨都好多JOB,又唔駛走黎走去,
仲鬼接我既生意咩本帖最後由 kakawinwin 於 2018-04-04 10:34:52 編輯
2/2012 藍卡
1/3/18 轉S3

係呀,聽到佢唔接既時候,我都好灰個一刻,
係咁同佢傾,因為真係唔想再搵喇,又要重頭黎過好煩,
因為我自己本...
kakawinwin 發表於 2018-04-04 10:31:46 原文

我怕打理膠地板或木地板, 屋企細路多, 好易就整花整爛

我而家耐不耐, 假日就過去睇下
個裝修話6月中或之前就可以交吉...@@
我地就費事自己去搵材料喇, 屋企人多, 加上自己又唔識, 到時比人呃就慘
而家交晒比個裝修做, 佢地同介紹人係有業務關係, 應該都唔多會呃我既
其實最主要係我自己乜都唔熟....
G1300, 市6

我怕打理膠地板或木地板, 屋企細路多, 好易就整花整爛
我而家耐不耐, 假日就過去睇下
個裝修話6月中或之...
antonyan0728 發表於 2018-04-04 13:13:54 原文

哦,咁又係,
琴日上左樓睇啦,都檢查晒所有野,
不過,就係禁鐘冇聲,係電個到CHECK唔到,
我簽完約先記得CHECK 電鐘,
不過,我個主任,只係俾七日時間我,有咩問題可以話佢知,
佢話好多野都唔整得,又唔俾加磚,又話唔可以廚房裝不秀鋼版,
又話房署會上黎影相,同埋每兩年會入屋查呀
今日約左師傅報價,睇下情況再點,
水就試左,水壓爭D,同主任反影左,跟住佢話幫我申請水同電,
唔知而家係咪冇電呢?
你個到申請左水電未?
冇電點整野?
租約,大廈門口卡,信箱鎖匙,租卡,都未俾我,津貼問佢,佢都話要等批,覆唔到我幾時添

所以你個主任算清楚,同埋俾既時間多D囉本帖最後由 kakawinwin 於 2018-04-05 09:30:16 編輯
2/2012 藍卡
1/3/18 轉S3

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...25...29
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖