香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 市區6人 » 第二次派樓啦~~~~
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...26...29
支持鍵盤翻頁

哦,咁又係,
琴日上左樓睇啦,都檢查晒所有野,
不過,就係禁鐘冇聲,係電個到CHECK唔到,
我簽完約先記得CHECK...
kakawinwin 發表於 2018-04-05 09:29:33 原文

唔知而家係咪冇電呢?
==>唔使申請先有電, 佢會去電錶房抄度數, 再幫你開番電制, 之後用既電就入你數
你個到申請左水電未?
==>電就有個訊息叫我填返野比佢, 水就冇人搵過我, 但係都用到水既, 同上面電既一樣

租約,大廈門口卡,信箱鎖匙,租卡,都未俾我,津貼問佢,佢都話要等批,覆唔到我幾時添
==>租約要搵大佬過目, 真係要等既, 但係信箱鎖匙就....應該係上一手冇留番比佢, 至於門口卡.....乜有呢樣野咩??

之前大閘個把鎖, 約左今日去整, 佢話成把鎖換, 咁仲好, 唔使用2手鎖匙, 到時換左大門個鎖膽就得
G1300, 市6
2012-2016 等..; 1/2017 拒峻泉轉市6; 8/2017 S0;
10/2017(S1) 收信5/11審查; 9/1/2018 補資料; 18/1/2018 S2; 29/1/2018 S3; 31/1/2018 S4;
3/2/2018 派彩輝邨高層; 9/2/2018 拒絕1次 15/2/2018 S2; 1/3/2018 S3; 2/3/2018 S4; 6/3/2018 收信寶達達中低層; 3/26/2018 簽收結束6年等待; 4/30/2018 裝修進行中, 預計6月底入伙
分享 分享 讚好人數:0查看名單

唔知而家係咪冇電呢?
==>唔使申請先有電, 佢會去電錶房抄度數, 再幫你開番電制, 之後用既電就入你數
你個...
antonyan0728 發表於 2018-04-06 12:40:39 原文

係囉,琴日師傅黎左,佢開左總制都未有電既,師傅話可能仲有出面個大制,
不過可能應該係本身個門鐘係壞,所以唔關有冇電事,
頭先我都打左同佢講既,到時有乜,師傅都同佢溝通啦
裝修都報左價喇,我地都要整10萬蚊到,冇計啦,我地又唔係新屋邨,
冇套餐,不過,同我心目中諗既價錢差唔多,我諗再加埋d電制,再整埋窗簾呀,加曬衫架呀,
我都預12萬架喇,因為好多濕濕碎野買,加埋電器7萬蚊,都預左20萬架喇,
佢話而家都要截單喇,好多工程做,好彩呢個時候佢仲接埋我

水就冇問題,係個鐘就試過唔掂,跟住我頭先都有同主任講,
主任話又另一個師傅跟,仲問我幾時入去住,我心諗關咩我入唔入去住呀,你都要搵師傅整架啦
我話我都未攪裝修,邊到咁快入去住呀,

租約佢攪掂到時會通知我,我都唔急,信箱佢話換過把鎖啵,
彩盈邨下面門口鐵閘,係拍卡先入屋,好似八達通咁既,
懶係安全咁,但其實我幾次都跟人入幾次去,都冇人問過我,
由佢先囉,都唔急,同埋上一手換左鐵閘,配條鐵閘鎖匙都成35蚊呀,
貴到死,而家我諗住裝完修先換大門鎖膽算,因為我問過,
鐵閘就800幾,大門380,咁樣會好d囉
原本琴日買左野拜4角,後尾去到百佳買蘿蔔時,阿姐話今日係清明啵,
所以聽日先拜啦都係本帖最後由 kakawinwin 於 2018-04-06 13:26:04 編輯
G1300xxx   擴2   
2/2012 藍卡
15/3/17 轉市2,暫緩
29/12/17 轉S2
1/3/18 轉S3
2/3/18轉S4 3/3/18 收信派彩盈邨高層

係囉,琴日師傅黎左,佢開左總制都未有電既,師傅話可能仲有出面個大制,
不過可能應該係本身個門鐘係壞,所以...
kakawinwin 發表於 2018-04-06 13:23:05 原文

我就係20萬連做少少傢俬, 唔包家C應該12萬左右...
你單位細過我都要10萬....你都係落本過我...哈哈

==>主任話又另一個師傅跟,仲問我幾時入去住,我心諗關咩我入唔入去住呀,你都要搵師傅整架啦

咪就係老問題囉=.=人地D期爆晒

==>彩盈邨下面門口鐵閘,係拍卡先入屋,好似八達通咁既,
好HIGH TECH....

==>由佢先囉,都唔急,同埋上一手換左鐵閘,配條鐵閘鎖匙都成35蚊呀,
呢度你要小心...D鐵閘或高級鎖匙, 如果唔係原廠, 好可能係配唔到....即係硬係有少少功能缺憾, 同埋真係好貴

==>原本琴日買左野拜4角,後尾去到百佳買蘿蔔時,阿姐話今日係清明啵,
我26號響樓下街市買左野拜左嚕, 話要拜左先裝修@@

我想問下你, 你知唔知, 公屋水電煤係咪一定要戶主? 如果唔想其中一樣係戶主, 咁要點搞?
G1300, 市6
2012-2016 等..; 1/2017 拒峻泉轉市6; 8/2017 S0;
10/2017(S1) 收信5/11審查; 9/1/2018 補資料; 18/1/2018 S2; 29/1/2018 S3; 31/1/2018 S4;
3/2/2018 派彩輝邨高層; 9/2/2018 拒絕1次 15/2/2018 S2; 1/3/2018 S3; 2/3/2018 S4; 6/3/2018 收信寶達達中低層; 3/26/2018 簽收結束6年等待; 4/30/2018 裝修進行中, 預計6月底入伙

不過可能應該係本身個門鐘係壞,所以...
kakawinwin 發表於 2018-04-06 13:23:05 原文

水電轉名個度, 我搞掂左
話埋比你知, 聽聞公屋係默認左水電煤要剔晒係戶主名(簽約個時)
但我又要轉其中一個比太太做住址證明, 煤氣又唔係太認可, 所以得水電揀
網上搜尋得知, 水好似唔可以轉比人, 唔知點解, 亦都冇時間去了解
電就可以, 你響邨辦簽左約之後, 過左幾日就會有個短訊比戶主, 個短訊係叫你去開帳戶
你打去短訊內既開戶熱線, 同佢講想電費由某一位成員登記就得, 當然要比番身份證COPY(如果之前冇中電帳戶), 全名, ID NUMBER.
但係自動轉帳既戶口可以用番戶主 , 登記既電郵都可以係戶主, 即係你可以完全掛名
G1300, 市6

水電轉名個度, 我搞掂左
話埋比你知, 聽聞公屋係默認左水電煤要剔晒係戶主名(簽約個時)
但我又要轉其中一...
antonyan0728 發表於 2018-04-06 14:20:14 原文

哦,真係靠晒你喇,
我諗住銀行就咁改地址架咋,
電個到原本我都答到你,因為我遲左睇你MESS,
因為我幫我99做過呀,原本係62個名既,
跟住我將62個名改做99個名,係冇問題,
咁你攪掂晒再話我知啦,咁如果電既話,俾資料,要去分行辦理嗎?你會攪自動轉帳嗎?
我所有野都唔會攪,因為我廢事佢收多左我錢,要我追番佢本帖最後由 kakawinwin 於 2018-04-06 16:31:48 編輯
2/2012 藍卡
1/3/18 轉S3

我就係20萬連做少少傢俬, 唔包家C應該12萬左右...
你單位細過我都要10萬....你都係落本過我...哈哈
==>...
antonyan0728 發表於 2018-04-06 13:59:03 原文

係呀,哈哈,我都覺得我落本過你,因為我最主要有整燈糟,
就咁油油加鏟牆都要18000啦,廚櫃又萬八,跟住又整兩個入牆櫃,又整成排吊櫃呢,呢到又三萬幾咯,
係咁上下架喇,仲要未計電制個D野架,450蚊一個插蘇,
不過呢間係我自己鍾意,係咁上下,可能佢D料好啦,
同埋師傅都好細心,真係幫我諗幾個方案出黎,因為我間屋細,廁所大,
我又想買大眼雞同水波爐,師傅話一係你擺洗衣機入去,但又要揭蓋式,
我又唔想用揭蓋,最後,佢都幫我諗好辦法,
我仲要唔包地板啵,10萬蚊,不過我問過我同事,都話係咁上下,
傢俬電器我計過應該70000蚊攪掂,
你間屋大我咁多又係用20萬,我又係差唔多20萬,
聽落去真係你抵過我好多喇

鎖匙我配左,都用得好順,所以我剩係換大門算喇,
不過我想問下呢,因為我住開個D公屋呢,一砰門就鎖左,
但我而家間屋,真係要搵鎖匙鎖埋先出得門口囉,
唔係就咁開就開到架喇,你係咪咁架?

拜四角我知呀,要裝修前擺,所以我諗住聽日去拜呀

因為上次簽約,佢講到明有咩問題7日內通知佢嘛,廚房門個D手柄都生秀,
咁個鐘真係唔響,梗係同佢講番啦,因為佢而家囉左我鎖匙架嘛,唔通等我入伙先幫我整咩,
2/2012 藍卡
1/3/18 轉S3

哦,真係靠晒你喇,
我諗住銀行就咁改地址架咋,
電個到原本我都答到你,因為我遲左睇你MESS,
因為我幫我99做...
kakawinwin 發表於 2018-04-06 16:30:00 原文

咩係99, 咩係62...?
我搞掂左啦, 因為上網SEARCH過水個邊好似真係唔改得, 我個房署主任又(再)放假, 問唔到人, 唯有又靠自己
我原本今朝確認左電個度開ACCOUNT, 我就再打去電個度話想將個名轉比我太太, 佢要我補番佢個身份證COPY就得
唔使親身交, 只要用佢登記既電郵, SEND番比佢就得

我會搞自動轉帳, 因為怕唔記得交, 我已經被鬧過幾次....又反正長住
我係諗...收多左我都唔知啦=.=同埋收多左都有半個月時間先到過數日, 都有時間搞
G1300, 市6

咩係99, 咩係62...?
我搞掂左啦, 因為上網SEARCH過水個邊好似真係唔改得, 我個房署主任又(再)放假, 問唔...
antonyan0728 發表於 2018-04-06 17:17:27 原文

哈哈,男人係唔計呢D小數架喇,唔記得都好正常既,我老公成日都唔記得架啦,
乜野都係我一手交辦,99即係奶奶,62咪即係老爺囉
咁都OK丫,我頭先問左HSBC啦,
如果要轉地址,打個電話就改到,唔駛住址証明,
所以電個到我未必轉我自己個名喇,
都冇咩所謂啦,銀行信都係最好既証明啦,哈哈
2/2012 藍卡
1/3/18 轉S3
分享 分享 讚好人數:1查看名單

係呀,哈哈,我都覺得我落本過你,因為我最主要有整燈糟,
就咁油油加鏟牆都要18000啦,廚櫃又萬八,跟住又整兩...
kakawinwin 發表於 2018-04-06 16:43:31 原文

我間屋大門係原裝公屋和諧式既門, 即係一吹埋左就要用鎖匙開個隻 (除非你響室內)

我間裝修開始報價係包廚房廁所假天花, 廚房有1圈廚櫃同地櫃, 廚房又有1個直身高櫃(到頂)
間一間房, 房入面1張丁字床
廳度整1個心口咁高既地櫃, 門側邊有個C字櫃, 電視機矮櫃
全屋油油批蕩, 電制大執位...數下數下有15個插蘇要整....佢包我12個...但要比額外比3個錢, 收我2000=.=, 貴過你
廚所又有吊櫃加地櫃, 加埋浴門仲有1個到頂既衣櫃
包兩隻新門, 同廚所大門油油
仲有D細微細眼既裝修啦, 睇下睇下我好似都有D貴....
就咁油油加鏟牆都要18000啦,廚櫃又萬八,跟住又整兩個入牆櫃,又整成排吊櫃呢,呢到又三萬幾咯,
係咁上下架喇,仲要未計電制個D野架,450蚊一個插蘇,
不過呢間係我自己鍾意,係咁上下,可能佢D料好啦,
同埋師傅都好細心,真係幫我諗幾個方案出黎,因為我間屋細,廁所大,
我又想買大眼雞同水波爐,師傅話一係你擺洗衣機入去,但又要揭蓋式,
我又唔想用揭蓋,最後,佢都幫我諗好辦法,
我仲要唔包地板啵,10萬蚊,不過我問過我同事,都話係咁上下,
傢俬電器我計過應該70000蚊攪掂,
你間屋大我咁多又係用20萬,我又係差唔多20萬,
聽落去真係你抵過我好多喇本帖最後由 antonyan0728 於 2018-04-06 17:31:01 編輯
G1300, 市6
分享 分享 讚好人數:1查看名單

我間屋大門係原裝公屋和諧式既門, 即係一吹埋左就要用鎖匙開個隻 (除非你響室內)
我間裝修開始報價係包...
antonyan0728 發表於 2018-04-06 17:29:44 原文

我都係和諧式既型架啵,但係我試過就咁關埋,想走時,
發現一拉個柄就開到啵,整櫃係咁貴架喇,你都整好多櫃啵,
我都係一排吊櫃,同埋衣櫃,同埋C字櫃,廚櫃,廁所櫃,
係呀,電制要大執位,不過,佢話之後先計,
總之450蚊一個,電制唔要拆左去就唔收錢,

燈我問過,佢話幫我地裝,100蚊一支,不過如果我去買得,都叫埋個師傅裝啦,
假天花好平O者,2500蚊,廚房我地就唔整,整左覺得太壓迫咁,廁所就冇問題,
好似佢都會包埋我油大門油,其實油黎會好D咩,都收我4000蚊,

不過,我而家諗緊呀,你有冇傾過呀?
例如要裝D毛巾架,廁紙架,廚房又要裝D架咁,佢會唔會免費幫你裝呀?
2/2012 藍卡
1/3/18 轉S3

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...26...29
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖