香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 裝修設計 » 有裝修及維修問題可以留問題給我(不承接任何工程)
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...26...143
支持鍵盤翻頁

請問房門口上夠位掛部1.5匹分 體室内機吗?
小焕 發表於 2013-08-11 16:52:32

正常都一定唔夠...
人生二十年
如夢亦似幻
有生斯有死
壯士何所憾
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #250 Ethan_Cho

明白!Thx!
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #249 Ethan_Cho

謝謝!

用組合櫃間房及房內做地台床和衣櫃等,有師父話,首先做了地磚會好一些,但價錢會貴,而有其他師父話,不需要做地磚先,直接做木工,最後做地磚,價錢便宜一些。而你的意見,邊個方法是正確,兩者價格相差多少呢?

請問...
見有人話新樓住唔夠一年個天花就"甩皮"...
自己油ICI防潮油ok嗎? 定最好搵師傅油?

用組合櫃間房及房內做地台床和衣櫃等,有師父話,首先做了地磚會好一些,但價錢會貴,而有其他師...
victorwong17978 發表於 2013-08-13 11:11:37

無話邊個方法正確, 兩個做都可以
各施各法, 不過唔做磚底先一定要注意地台本身平水會唔會差太多
同埋一定要最基本索英泥寶系底, 如果唔系依家o的極端天氣, 好快玩完!!
差幾多錢要睇你面積本帖最後由 Ethan_Cho 於 2013-08-13 19:50:05 編輯
人生二十年
如夢亦似幻
有生斯有死
壯士何所憾

請問...
見有人話新樓住唔夠一年個天花就"甩皮"...
自己油ICI防潮油ok嗎? 定最好搵師傅油?...
C9Joyce 發表於 2013-08-13 11:41:04

甩唔甩唔關個面事
系個底做得唔好
公屋新樓, 舊樓, 都系求其2浸灰就油乳膠
想捱得耐, 一定要剷底重做
我唔建議做ICI, 基本上香港唔近海o既地方用立邦V5101好過用ICI
ICI亦都有幾隻防潮底油, 睇你用貴定平, 一般用ICI利登都已經好過用袋鼠
真系要油當然系搵人搞好過自己搞
DIY系俾人玩, 要耐用就唔好博
就算我系度講晒所有工序用用料俾你知
你宦一定做唔到我地行內人做出黎o既效果
人生二十年
如夢亦似幻
有生斯有死
壯士何所憾

想問下地下鋪磚用白英泥填縫日子久了,是否不易打理?我同個裝修cf講想用掃口粉填縫,佢話好易脫落,如果用就要我自己買,請問如一百呎,要買多少分量同牌子較好?價錢約多少?還有施工上是否不是每位cf都能應用自如呢,謝謝指教

想問下地下鋪磚用白英泥填縫日子久了,是否不易打理?我同個裝修cf講想用掃口粉填縫,佢話好易脫落,如果用...
Shun 發表於 2013-08-14 10:45:12

如果唔系廚廁, 最好用返白泥
打理時落少少牙膏刷一刷就可以好白
掃口粉的確容易脫落, 但比較好做
施工方法同白泥一樣, 正常每個泥水佬都識做
一般買袋鼠牌已經過得去, 大約1x-2x/句
要靚o的可以買美國牌子, 牌子名唔記得, 大約1xx-2xx/罐
100呎約用2-3包, 通常夠工夫一百呎最多用2包
如買罐裝就會多出好多本帖最後由 Ethan_Cho 於 2013-08-14 12:19:57 編輯
人生二十年
如夢亦似幻
有生斯有死
壯士何所憾

謝謝!

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...26...143
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖