香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 新界公屋 » 洪福邨 » 新公屋 - 元朗 洪福邨
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...263...2039
支持鍵盤翻頁

好多人都期待祥龍圍,洪福邨,都希望自己成為下一個幸運兒,但真實情況呢,相信只有房處知道。試下分析過往3年新3情況

2012年    上樓      270        等3年以上未上樓      210
2013年    上樓      490        等3年以上未上樓      960    龍逸邨入伙 有528個一房提供
2014年    上樓      210        等3年以上未上樓      2200
輪候過去3年只有970個上樓 以13年計528個新1房單位,但全年竟然只有490個上樓,其中還包括大約200個舊樓,可想而知新樓提供俾輪候冊系唔超過6成
以今年 6月等3年以上未上樓 G1276***前仲有2200個,祥龍圍加上洪福邨共有2854個一房,以6成計算輪候冊應該有1700個但洪福邨已經話會安置水邊圍,亦園,寶田,公務員,預計會再抽走多200個一房,咁留返俾輪候冊的只有1500個
而輪候冊有570個等左超過4年,呢一部分人上到樓既機會會最大,剩低1600個申請者只有900個單位,預計越靠近1276***就越冇機會
個人分析,討論下。。。。。。

好多人都期待祥龍圍,洪福邨,都希望自己成為下一個幸運兒,但真實情況呢,相信只有房處知道。試下分析過往...
23044 發表於 2014-10-23 09:58:23 原文

其實如果加埋舊樓
應該有機會過1280
但又要睇下房署又hold起幾多作後備、體恤安置等用途
我估死自己係洪福派時都無份上樓的
等等等,有排等,幾時先上樓
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #2622 23044

我諗可以應該上都樓吧,再等多2-3個月邁向4.5年
沉默是金

回應 #2624 芬芬@.@
你派到機會係百分百啦,睇你要唔要

回應 #2623 csscsh12 你好樂觀下,冇新樓的年份只有大约二百几人上到wo本帖最後由 23044 於 2014-10-23 10:51:03 編輯

回應 #2625 23044

如果係屯門就唔會要多。元朗會考慮!最好北區/大埔舊都冇所謂,我就極開心
沉默是金

回應  csscsh12 你好樂觀下,冇新樓的年份只有大约二百几人上到wo
23044 發表於 2014-10-23 10:47:24 原文

哈哈
就係知道房署今年掃左好多舊樓
前個幾年
房署睬你都傻
空置又唔理

回應  芬芬@.@
你派到機會係百分百啦,睇你要唔要
23044 發表於 2014-10-23 10:46:58 原文

你上樓都係百份百,一定無問題
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #2629 csscsh12

承你貴言,希望大家都快d有個安樂窩 本帖最後由 芬芬@.@ 於 2014-10-23 11:36:51 編輯
沉默是金

我新4未審查,1237……,如果我有幸派到祥龍不要,還有機會派到洪福嗎?因想孩子於屯門讀書,出屯門是否洪福較方便,要約幾多時間?請問上水搭小巴往屯門是否要好耐時間?謝謝!

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...263...2039
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖