香港公營房屋討論區
主頁 » 本港基建與民生 » 學校&教育制度 » 幼稚園入讀問題,點算好?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3...6
支持鍵盤翻頁

真系??
間潔心好似都有聯繫小學好似幾好啵!!

其實我唔系好清楚小學派位系點樣派!

之前聽d親戚話搞...
vikkicheung 發表於 2010-5-23 00:20

好呀!我觉得老师好好!好留意每位小朋友既发展!呢到有个poo_law会员,讵两个仔女都是在循道返!我本身同讵老友,我help讵问学校,叫校长有位就收讵地先!讵有全日同半日,扣学券之后,仲可以再申请学费减免!扣学券之后都只需比几十蚊!全日扣学券就要再比千伶蚊!所以你可再申请减免!至於校巴,学校自己都会有津贴!我住丽港城,一个月一个人$560!我两个小朋友,即每月$1120,学校比我津贴$560即是宜家我二人同行,一人$$$!所以都可以!另外学校上k2後有交通安全队玩!唔洗$$,只需要比$$做制服!二佰几左右!
派小学就分两谐段,第一次可跨区选一小学,睇讵收唔收你!唔收你,你先参加第二次选校。按你居住地区,你可首三间跨区,之后睇你个区有咩心仪的学校按次序排,之后等教署搞珠,睇你好唔好彩啦!
分享 分享 讚好人數:0查看名單

呢度都幾好呀!!
空氣好d!!!
又夠高!!

不過彩石里條斜坡行得好辛苦!!...
vikkicheung 發表於 2010-5-23 00:18

好多朋友都話好,起碼高 D
不過交通就爭 D
100 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

回應  vikkicheung

校車費$530呀
dv-oto 發表於 2010-5-23 01:09

Improvement.....

好呀!我觉得老师好好!好留意每位小朋友既发展!呢到有个poo_law会员,讵两个仔女都是在循道返!我本身...
ayja 發表於 2010-5-23 01:52

thx a lot!!!!!!

得閒去睇下先!!

前2日去咗啟業村嗰間,,但系有些少覺得佢哋系度揀學生!!

入到佢凈系收咗份報名表,就話6、7月會打俾我叫我哋去面試先決定收唔收!!

其他幼稚園都系即時面試決定收唔收,所以好多都話滿咗!!

而啟業村嗰間收曬人哋d報名表先,仲要過個幾兩個月先面試~擺明就系揀學生。

PS:  附近好多小學,,好想到時可以系返附近讀!!

而且好似有d小學仲有聯繫中學tim!!!

咁樣都有可能容易入d!!!!

回應 24# vikkicheung

我考循道个阵,我好钟意个校长讲左句!其实现今好多幼稚园都选学生,这是不对的!其实不是学校选学生,是学生选学校先对!

我考循道个阵,我好钟意个校长讲左句!其实现今好多幼稚园都选学生,这是不对的...
ayja 發表於 2010-5-25 01:49

I totally agree with u!!!!

回應 24# vikkicheung

你的兒童是今年九月入讀的,應該是即時面試,但有些學校為了方便自己行政運作,好多時會連同開放日才進行面試,讓家長順便參觀學校環境。不過據了解,這兩年尤其是2008年是出生率高峰,好困難找學校。
你們所講的是否玉蓮台的循道幼稚園的劉校長,他為人好真誠,做事又熱誠,學校編排的課程又好,教師流失率又低,除了要搭港鐵到牛頭角站遠了一點外,真的不錯的選擇。

你的兒童是今年九月入讀的,應該是即時面試,但有些學校為了方便自己行政運作,好多...
劉樂汶 發表於 2010-5-25 19:00

感謝你!!!!!

我屋企嘅小朋友系2006出世嘅!!

因為彩德&彩福即將入伙,所以全部全日制嘅都full咗!!

商量ing入讀遁道啦!!!

多謝你提供有關資料!!

回應 28# vikkicheung

不用客氣,我有二十多年學前教育經驗,若有何問題﹐不坊大家研究下吧。或者你可以在服務站會見到我,我叫樂汶,個個都這樣叫我。

回應 29# 劉樂汶

okok~thx

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3...6
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖