香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 景泰苑 » 長者隊13號排25,望球場一房都好似冇望
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應  20687254
若頭400長者,有人放棄,後面的長者可以頂上,所以貼近400的也有些機會,因為2房揀完,得1...
Yywong 發表於 2016-12-08 23:58:36 原文

房委向該400綠長發揀樓信
收到揀樓信唔去或去左冇揀樓才算放棄

你認為房委係該400綠長揀完樓或放棄揀樓後仍會再從其他綠長黎揀樓?
居屋會, 因要全部綠長揀完樓才到普通家庭
但呢個綠置居不同居屋玩法
分享 分享 讚好人數:0查看名單

我係綠長,但係10個號碼內中間號碼,如果有得揀樓,會揀中間中型一房單位,唔會同各位爭大單位

5000個綠長只有400個優先
其他4千幾個都要行返普通隊
又有乜機會選到樓  
20687254 發表於 2016-12-08 21:41:09 原文
5000個綠長只有400個優先
其他4千幾個都要行返普通隊
又有乜機會選到樓  
20687254 發表於 2016-12-08 21:41:09 原文

2房得2百幾個,仲有百幾個額,如果你有綠長資格,9成等居屋3房2房啦,點解買綠置居1房。。。

所以綠長 1房接受到,都仲有機會。
反而,綠表普通家庭,唔中頭2—3批。。。1房都難有。

房委向該400綠長發揀樓信
收到揀樓信唔去或去左冇揀樓才算放棄
你認為房委係該400綠長揀完樓或放棄揀樓後...
20687254 發表於 2016-12-09 00:39:58 原文

好想知,你點知會唔跟屋?

我理解就跟足居屋,400個額未用完(最尾個幾個就唔知點安排),
就唔到普通家庭。。。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

我係綠長戶,我號碼排頭10個中間位置,選樓次序已三百幾

回應 #24 ksk111

如果首400個綠長,其中有100個無揀樓,輪到401~500綠長揀樓,直至400用完,才到綠普

如果得一房綠長點住 外父可以同新抱訓嗎?

回應  Reming
   每號碼大約170人
man39 發表於 2016-12-08 12:29:59 原文

根本冇機

低層1房一定有機會,唔好灰心.
沒有解決不到的問題,只是你有沒有心解決。
沒有不可說謊的理由,只是你繼續想被矇閉。

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖