香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 景泰苑 » 究竟有幾多一般家庭能揀選到大單位?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3...5
支持鍵盤翻頁

分享 分享 讚好人數:0查看名單

你咁講可能有人會想打你~
o係一般無長者家庭依家都覺得冇咩機會揀到大單位的時候…仲要加長者優先...
LittleTina 發表於 2017-01-19 15:09:16 原文

sorry 我意思是2房大單位比例唔好比曬400個給綠長簡.
分享 分享 讚好人數:1查看名單

個人認為 6:3:1 分(長。普。單)唔好,
解決一個家庭問題,已解決兩個人以上問題。

因為我前日揀樓,有個綠長街坊睇模型,她講她聽日星期五揀樓,她似係後補,咁綠普似要下星期揀

得反36個比家長簡,下星期仲有??????咁米超過囉?本帖最後由 masa312 於 2017-01-19 19:36:09 編輯
期待彩興苑入伙
我愛彩興

sorry 我意思是2房大單位比例唔好比曬400個給綠長簡.
mike_mike 發表於 2017-01-19 17:26:12 原文

哦~原來係咁ge意思~
咁你應該即係建議直情更改哂全個揀樓次序的系統同埋可揀選單位的限制啦…
單純就你提呢個建議, 我覺得家有長者/普通申請/單人申請的揀樓次序係有改變空間ge…但我其實唔同意預留兩房大單位比單人申請的…因為本來兩房大單位已經好唔足夠大把家庭隊揀唔到…
但我覺得預留少部份一房單位比單人的呢個都是可以考慮的…
Anyway, 呢d炊掉重煉個揀樓系統ge野好複雜, 我都係唔深入去研究了
擴2 g1292-95(12年1月登記)
16年12月 第一次派水泉澳山泉樓
17年3月 簽約,自此以後淡出Cyclub
詳盡輪候歷程請參閱「自我介紹」
由於本論壇不支持google form, 山泉CY會員佔領計劃&四期預派報喜表就此完結, 不便之處, 敬請原諒

抽到89 第一天我非常高興 但知道400 長買先就超唔開心
本人排一般家庭GM頭五甲

哦~原來係咁ge意思~
咁你應該即係建議直情更改哂全個揀樓次序的系統同埋可揀選單位的限制啦…
單純就你...
LittleTina 發表於 2017-01-19 19:40:53 原文

冇錯,本人覺得舊制有改的必要。難道單人日後沒有組織家庭需要?以及就是400個長基本不必要有2組號碼,優先機會已經足夠了吧
分享 分享 讚好人數:2查看名單

冇錯,本人覺得舊制有改的必要。難道單人日後沒有組織家庭需要?以及就是400個長基本不必要有2組號碼,優...
mike_mike 發表於 2017-01-19 21:31:38 原文

「以及就是400個長基本不必要有2組號碼,優先機會已經足夠了吧」
<-呢個好中point!

我諗o係現有的長者配額比例下…根本係用不著比兩組number家有長者…
因為第2組就是沒有意思 useless的

關於單人的問題, 其實佢冇限單人買咩單位…只係因為…當排到最後先揀得的時候通常都係得返細單位淨咁解…
你去睇返新居屋哥d, 因為最細都有一房單位, 所以預留比單人的最後100個單位都會係一房…
(個人覺得, 比單人有機會買到一房, 都夠組織家庭啦, 結得婚生得黎都起碼兩三年啦, 想要多d機會買大又有成家打算ge就結左婚先吧)
只係今次因為綠置居本來就係公屋, 佢最細係得1人單位, 咁自然淨低單人佢地有機會買到ge通常都只係得1人單位…
擴2 g1292-95(12年1月登記)
16年12月 第一次派水泉澳山泉樓
17年3月 簽約,自此以後淡出Cyclub
詳盡輪候歷程請參閱「自我介紹」
由於本論壇不支持google form, 山泉CY會員佔領計劃&四期預派報喜表就此完結, 不便之處, 敬請原諒
分享 分享 讚好人數:1查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3...5
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖