香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 美盈苑 » 有沒有人7月會入伙?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3...5
支持鍵盤翻頁

你地就好啦,千幾蚊交間公屋出黎,俾我就拖得就拖
我依家交租都萬三蚊,想早D裝修好快D入伙!真係唔想再俾...
cs1087 發表於 2017-06-06 23:49:16 原文

房署打咗電話嚟話無寛免,兩個月限過後要俾3倍租,重要只係加多一個月。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

房署打咗電話嚟話無寛免,兩個月限過後要俾3倍租,重要只係加多一個月。
fitfitbaby 發表於 2017-06-07 06:40:15 原文

請問一下房署係主動打比你提你交公屋? 定係你打去問,佢覆你? 我都係要交公屋,但兩個月真係趕唔切, 預左要第三個月先搞掂. 同樣要趕係農曆七月前入伙
分享 分享 讚好人數:0查看名單

請問一下房署係主動打比你提你交公屋? 定係你打去問,佢覆你? 我都係要交公屋,但兩個月真係趕唔切, 預左要...
amyamyyotyot 發表於 2017-06-07 09:50:32 原文

應該係房署會寄一封"終止租約"的通知書比你~
上面有寫邊日為最後一天 (應該係你上律師樓簽文件那天)
過左指定日期後, 每日3倍...
唔係全個月3倍,
若你住15天, 只計那15天3倍日租~

不過, 要預返時間還原公屋....我諗真係唔夠時間~
分享 分享 讚好人數:3查看名單

應該係房署會寄一封"終止租約"的通知書比你~
上面有寫邊日為最後一天 (應該係你上律師樓簽文件那天)
過左...
rain_wing 發表於 2017-06-07 11:59:46 原文

多謝提供有用的資訊

回應 #22 amyamyyotyot
我收樓簽好晒文件後約一星期就收到電話問是否已完成收樓,如果無其他問題由收樓日起計兩個月期滿必需交還公屋單位咁囉,跟手幾日後就收到正式書面通知了。

回應 #22 amyamyyotyot

新屋裝修連入伙兩個月是極度趕急,但免強還是可以的,不過舊屋還原真係無咩可能趕到,所以我預咗俾佢罰錢。

好在當初公屋無裝修, 唔係宜家就頭痕

回應  amyamyyotyot
我收樓簽好晒文件後約一星期就收到電話問是否已完成收樓,如果無其他問題由收樓日起計...
fitfitbaby 發表於 2017-06-07 21:29:31 原文

我又無收到電話喎!

回應  amyamyyotyot
新屋裝修連入伙兩個月是極度趕急,但免強還是可以的,不過舊屋還原真係無咩可能趕...
fitfitbaby 發表於 2017-06-07 21:33:23 原文

我之前裝修過, 仲整左好多野, 都係預左比錢房署搞, 費時自己搵師傅做完又唔岩房署要求,盞搞!

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3...5
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖