香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 美盈苑 » 智能家居
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3...5
支持鍵盤翻頁

有銀有享受
分享 分享 讚好人數:1查看名單

好難播, 有人話用 amazon echo 聲控電器, 但香港買得到既聲控產品好似唔多, 得犀非利浦D燈可以
睇外國網站...
BPMTT 發表於 2017-06-16 20:13:28 原文

唔洗香港買的, 第一步要規劃既係用邊種頻普既智能網關, 或者叫 gateway... smart hub.. 事鬼但. 每個國家可用既頻普都唔同. 以下舉例為 z-wave 頻普

https://en.wikipedia.org/wiki/Z-Wave

當簡好左網關後, samsung smarttthings 好...vera好...乜都好, 之後所有添加既智能裝置都要絕對跟足頻普買, 否則就算網關對於果隻裝置品牌同型號都兼容, 因為頻普唔同一樣會認唔倒的.

香港行919.8, 對唔住, 冇一間公司咁偉大肯做智能野專俾香港既我地...

所以一般都會簡美國 908 或歐盟 868 因為開發左比較多周邊既裝置, 各類既sensor 呀, IR 控制呀等等.

如果玩868既, 就去uk amazon 搵架餐, 美國既就US AMAZON, 經集運黎香港.

其實我玩左US 咁耐基本上係未純服倒浴室寶.. 可能外國唔興呢味野?

成個聲控羅輯係 (以床頭燈做例子):

首先網關須要同一個可以控制床頭燈開關既智能裝置 (舉例用 wemo plug 110v), 經ZWAVE/ZIGBEE 相認, 個網關一定要同個裝置兼容, 否則白做.
相認左之後將WEMO插入13A蘇, 然後床頭燈既電插入去WEMO, 通電
跟住要考慮點樣智能化支床頭燈
最簡單既一個if this then that 羅輯, 例如想有人行過就叫WEMO開著支燈
要知道有人行過, 要靠zwave/zigbee 既motion sensor, 又係要同網關相認, 又係要兼容
最後將呢個If someone pass by, then turn on reading light 既羅輯係網關設定 (一般用手機APP, 或者入網關個網頁)

當sensor探測到有人經過, 佢會報告俾網關知, 網關就會執行之前設定好既羅輯, 叫WEMO開燈 (如果支床頭燈有開關制你又OFF左, 咁冇野講啦...)

好多人誤解左用手機控制家電就係智能化, 例如用WEMO 手機APP 直接開關支床頭燈, 咁既做法極其量叫遙控, 唔係智能化家居.

至於去到聲控層面, 只要聲控系統 (ECHO, GOOGLE HOME, ICECIL etc), 可以同隻網關相認, 一連接之後聲控系統就可以見倒之前網關相認左既智能裝置, 係呢個例子係WEMO 同個SENSOR.

最後係聲控系統設定講野羅輯, 例如當你講 Turn on reading light, ECHO 就可以叫網關去控制個WEMO ON/OFF.

成句係 Alexa, turn on reading light.

所以, smart home 呢家野係一層一層咁起上去, 有哂底果層之後既野就容易好多, 一開波攪聲控係會出事的.本帖最後由 sirhideo1 於 2017-06-16 23:16:00 編輯
分享 分享 讚好人數:2查看名單

睇完  我都係用番傳統 智障家居 把喇 本帖最後由 kamanwo 於 2017-06-16 23:40:03 編輯
個個都代朋友問?
你係:真八卦? 真多事? 真朋友?
分享 分享 讚好人數:3查看名單

回應 #18 過主啦

太陽能電筒  
個個都代朋友問?
分享 分享 讚好人數:0查看名單

有銀有享受
lcyyau0416 發表於 2017-06-16 22:29:18 原文

有銀用  
個個都代朋友問?

如果淨係開關既話 TP-LINK Smart WiFi Plug 幫唔幫到你?
好似支援 220V ~ 240V
其實我最smart, 我聲控老虎乸做家務...我聲控老虎乸做家務...我聲控老虎乸做家務...
BPMTT 發表於 2017-06-16 21:05:23 原文

Really??   
個個都代朋友問?
分享 分享 讚好人數:2查看名單

Really??   
kamanwo 發表於 2017-06-16 23:18:59 原文

梗係啦,不過要支付月費哩
屏欣居民居欣屏

梗係啦,不過要支付月費哩
BPMTT 發表於 2017-06-16 23:28:41 原文

個個都代朋友問?

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3...5
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖