香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 屋邨管理 » 投訴王舉報公屋鄰居貼揮春 房署:確可扣分
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3...7
支持鍵盤翻頁

條例寫就咁寫,但執行鬆定緊應該係睇邨辦。
投訴咗咁多次,告示又貼過,學原po講管理員巡樓都唔理。而且貼揮春...
WINKYCHAN 發表於 2017-08-10 19:59:04 原文

我由最舊嘅屋邨,容許喺門口放天官及土地嘅,以至門楣貼出入平安嘅都住過,到依家新落成嘅屋邨,條例執得稍嚴,都唔覺有乜嘢問題,揮春,貼室內都ok呀。
分享 分享 讚好人數:3查看名單

分享 分享 讚好人數:0查看名單

我以家派去老人村夠好多都貼啦,有日仲見到拎埋張台成家出去公家地方傾計,食下野,涼下風
就算新屋嚴,大家日見夜見唔洗夠到咁囉
老人村係好多野都未必跟足.垃圾都係擺係門前好多都係
但人地都唔會咩都投訴
其實有時我見到D人咩都投訴,係唔係因為個D人唔係住公屋大?本帖最後由 debbyfung1015 於 2017-08-10 21:40:44 編輯
新2  G1302xxx  2005年單人   2012年5月轉2人
2017年7月31正式有自己家~~派中心水樓~友愛村,YEAH\^V^/
分享 分享 讚好人數:2查看名單

個的人咁巴糞拜丶以為整層樓是佢架

我以家派去老人村夠好多都貼啦,有日仲見到拎埋張台成家出去公家地方傾計,食下野,涼下風
就算新屋嚴,大家日...
debbyfung1015 發表於 2017-08-10 21:34:01 原文

你講嘅係事實,我父母住嗰度係較舊嘅屋邨,有學人貼出入平安喺門楣,大家都相安無事,但新屋邨又有新嘅規例,係大家應該多了解嘅。

你係比較清楚投訴人呢件事嘅,相信你曾留意到其實之前有人po過一兩次貼,係話佢時常放鞋喺門口,之後見投訴人po貼話投訴佢放垃圾,他順帶查問貼揮春一事。

我意思祇係覺得即使係投訴咗,唔等於涉嫌違規者一定會受到嚴厲懲罰或傷害,因為投訴係一個基制,須經過有關當局查核,勸喻不聽,警告無效等程序後,才可能定罪及扣分,亦不等於即時會被勒令遷出。

如果在投訴前,像你這樣作出規勸是合理的,但見到有些評論好像為當事人抱打不平,說樓主對人不對事,做人不該這樣,可是另一方面卻盡情數落樓主,在FB更是罵得非常過份就有點奇怪了,他們自己的做人態度有雙重標準啊,又可能以後有問題都無人會投訴。本帖最後由 andycym 於 2017-08-10 22:14:09 編輯

回應 #16 andycym

你講嘅係事實,我父母住嗰度係較舊嘅屋邨,有學人貼出入平安喺門楣,大家都相安無事,但新屋邨又有新嘅規...
andycym 發表於 2017-08-10 22:12:42 原文

第一 但係我覺得根主可以先同對方傾下先,因為大家都係住個到,就算關係打唔好,都唔洗去到敵對關係
第二 樓主咁樣POST埋戶主門牌上論壇真係過火左,如果樓主有一日做左D事
人地接受唔到係綱上見到自己門牌,ID,電話因為一D事比人POST上綱又感覺如何?
第三 如果樓主冇心攪大件事,其實就咁詢問,每個屋村都有屋村職員去詢問就可以,唔洗去到E-MAILL政府部門
同埋唔洗打1823好嘢,乜Q都得,我愛你,比人感覺咩都投訴
第四  人同人關係,係唔係要郁下去到講法律,加上以家攪到東綱都上埋有曬門牌,難講會唔會執正黎做比人真係扣分

我個人覺得大部份人話樓主,係因為如果大家調轉諗,你住個個地方,有一戶好多事就投訴,如果個個人係自己會點?
同埋以我所知水仔唔係入左伙好耐,有D人生活習慣唔係一時三刻轉變到唔奇,有時大家同住一個地方
何不小事化了呢?

香港住以經咁難,一戶得個16分,如果真係樣樣都執正黎做,呢到扣下個到扣下,真係分分鐘屋都冇得住

正如我地日常生活,有邊個夠膽講每一件事都跟足法律去做
新2  G1302xxx  2005年單人   2012年5月轉2人
2017年7月31正式有自己家~~派中心水樓~友愛村,YEAH\^V^/
分享 分享 讚好人數:5查看名單

回應 #25 andycym
轉載咗去fb嘅公開留言唔講,cy谷友意見上會有轉變其實可以理解,最初原po針對嘅的確係鞋同垃圾,咁明顯違規同真係會影響到居住環境,大家都好贊成原po投訴,但當後期原po去到隔日又行落兩層樓望,然後佢"揮春都打1823"/公然出相影人門牌,實在係好難令唔質疑佢已經由對事轉而針對呢戶人家,可能有日樓主落樓撞到屋主路過都覺佢面目可憎<<谷友只係覺得"後期"有冇需要搞到鄰里之間互相投訴互相針對,並唔係咩雙重標準。大家有投訴嘅權利,承如你所講投訴後房署有房署嘅程序同做法,真係覺得有問題係可以投訴,但投訴完後喺呢件事上係咪有需要緊釘住呢一戶?下次po主再落兩層樓,如果發現第二家人又疑似違規,於是又投訴又跟進,街坊係咪要做到咁呢?大家都只係將心比己,無論係垃圾蟲又好投訴王都好,大家係咪想唔想要個咁嘅鄰居?
唔想,做返好自己,明知違規就唔好做;另一方面,做人都唔好太執着。
19/10/17 收匙簽約!7年長跑結束!
安居樂業!

唔影響到人就其實問題不大......都係鄰居和睦啫........
新開始
分享 分享 讚好人數:2查看名單

回應  andycym
轉載咗去fb嘅公開留言唔講,cy谷友意見上會有轉變其實可以理解,最初原po針對嘅的確係鞋同垃...
WINKYCHAN 發表於 2017-08-10 22:40:51 原文

行落兩層樓望 其實佢係唔係好悶....

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3...7
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖