香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 銀河苑 » 壓力測試
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

資料正確:我都係揀楼前問過银行情况差唔多:主要睇你收入幾多每月還款佔幾多成,係預算高3厘息計
分享 分享 讚好人數:1查看名單

再補充多一啲 我早前知道我一定會買 今期嘅居屋 我走訪咗兩間銀行 做一個per-approval嘅按揭申請…… 睇下...
CWL147 發表於 2017-10-17 01:37:17 原文

師兄請問一下,如果以你個情況,銀行有冇話如果加一個咨詢人 / 擔保人的話,借貸額可否做到9成半呢? thanks
分享 分享 讚好人數:0查看名單

師兄請問一下,如果以你個情況,銀行有冇話如果加一個咨詢人 / 擔保人的話,借貸額可否做到9成半呢? than...
Asia133 發表於 2017-10-17 10:39:52 原文

至於你話 銀行 借唔借到九成半畀我 如果有諮詢人 佢唔會借足畀我~ 我相信應該唔關有冇諮詢人嘅參與… 因為銀行 有個風險評估 …… 佢哋一定有一個 安全 糸數 減低佢哋銀行損失 所以佢一定要我加首期……反而 你嘅供款額 過咗你薪金嘅一半 即係舉個例子 如果你搵二萬… 你供款係萬一或者萬二蚊 就需要搵諮詢人………………再補充多一點 我係前後問過四間銀行 包括 x洋商業、x…等… 基本上我都好清楚佢哋嘅要求 絕對是睇你個人工收入 同埋工作崗位係啲乜 佢先會放膽借足畀你… 至 綠表 人仕係咪可以借足九成半… 要好睇你個家庭總收入 或你自己年薪 係幾多錢… 搵到幾多先為之重要本帖最後由 CWL147 於 2017-10-17 11:38:55 編輯

至於你話 銀行 借唔借到九成半畀我 如果有諮詢人 佢唔會借足畀我~ 我相信應該唔關有冇諮詢人嘅參與… 因為...
CWL147 發表於 2017-10-17 11:09:15 原文

Thanks a lot

間間銀行規則唔同

祝未上樓朋友早日上心水樓;祝已上樓朋友安居樂業!
如果大家有任何疑問或分享, 建議大家在適當分區建立帖子。

師兄請問一下,如果以你個情況,銀行有冇話如果加一個咨詢人 / 擔保人的話,借貸額可否做到9成半呢? than...
Asia133 發表於 2017-10-17 10:39:52 原文

綠表最高只可借95%,白表最高90%
個個都代朋友問?
你係:真八卦? 真多事? 真朋友?

根據 楊經理 個post 其實第六點係非常之重要 就算 有什麼乜嘢保證 最終個批核權喺銀行度 所以大家申請按揭要清楚明白知道自己個人還款能力 是否足夠 唔一定借到錢㗎

【須過銀行嚴格審批】
Q6:居屋按揭一定獲批?
答:錯誤。
雖居屋按揭成數最高可獲批9成或以上,但與一般物業貸款無異,銀行需審視風險,清楚考慮到底批出多少貸款及供款年期,若按揭貸款額高,銀行所承受風險相應提高。故銀行會考慮供款人的供款能力、過往財務紀錄及還款紀錄等。本帖最後由 CWL147 於 2017-10-17 12:11:43 編輯

綠表最高只可借95%,白表最高90%
kamanwo 發表於 2017-10-17 11:57:49 原文

師兄 說話就係咁話 綠表可借 95成……
我自己親身問過……x生銀行… 他們 根據佢嘅policy 只能夠借九成俾我…… 一切批核權 全部在 銀行既批核部… 佢操控你哋借錢嘅 情況本帖最後由 CWL147 於 2017-10-17 12:09:43 編輯

好奇問下 買銀河居屋系咪唔洗壓力測試?
因為簽約嗰日多口問左句個主任
個主任話要壓力測試-0-
Athena2555 發表於 2017-10-16 21:48:11 原文

因為申請人有可能因為本身背景問題,
而揾唔到銀行按揭。
主任答覆只係保障署方,始終$係銀行借出。
人客可以揀銀行,銀行都可以揀客嘅。
個個都代朋友問?
你係:真八卦? 真多事? 真朋友?

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖