香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 反對綠置居恒常化
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3...6
支持鍵盤翻頁

回應 #12 lolo1111
我點回應你好呢?
照你咁講,排緊公屋嘅人,
只要有公屋比佢,
就應該改善到環境!?

咁,舊公屋都一樣可以,
為什麼一定要新公屋?
綠置居對輪候人仕影響

1) 沒有新公屋
2) 輪候時間延長6星期 至 半年。本帖最後由 ksk111 於 2017-10-28 13:01:49 編輯
分享 分享 讚好人數:4查看名單

回應  lolo1111
我點回應你好呢?
照你咁講,排緊公屋嘅人,
只要有公屋比佢,
就應該改善到環境!?
咁...
ksk111 發表於 2017-10-28 12:56:41 原文

其實從頭到尾都冇要求一定要新公屋,係呢度既人,都有人揀舊公屋,如果優先揀舊公屋既人可以先上樓,我一定要,而家只係想上樓,而家租緊屋住,收入減埋屋租連錢都冇得剩,上到公屋唔能夠改善我既生活?同埋而家唔係新同舊既問題,係你用公屋資源去比有屋住既人,咁點解公屋富戶有能力買居屋而要搶公屋做綠置居就是為了自己可以用更便宜既價錢置業。同埋你肯定轉哂綠置居只係延長上樓時間數星期至半年???? 景泰苑857個單位,只收得返801個單位,冇左50個,咁係邊度死返50個單位出來比公屋人仕? 足足影響左50個家庭可以上樓既機會。本帖最後由 lolo1111 於 2017-10-28 13:55:46 編輯
擴2....G1372
2015/05 藍卡
擴展派完火炭後大鑊了.....,冇大型屋村......我究竟要等幾多年?5年?6年?7年?8年?9年?
分享 分享 讚好人數:1查看名單

其實從頭到尾都冇要求一定要新公屋,係呢度既人,都有人揀舊公屋,如果優先揀舊公屋既人可以先上樓,我一定要,...
lolo1111 發表於 2017-10-28 13:53:12 原文
有D人系用輪候緊就快上公屋果間公屋去抽綠置居,我對面屋就是。我唔知媒体采訪呆泰苑D人話買左后悔,但我住D隣居都无后悔買景泰,我相信后悔買了的只是一小部分人,因為買前己經知自己能力供唔供得起,我支持林太,因為不會影響輪候人士上樓
分享 分享 讚好人數:0查看名單

G1323xxx
擴展2人
碩門

回應 #22 lolo1111

應該係有輪候緊公屋的人申請綠置居,果50個。仲有唔一定富戶申請的應該係有輪候緊公屋的人申請綠置居,果50個。仲有唔一定富戶申請的,都要抽籤的,雖然我都唔贊成資助富戶,佢哋唔走都無辦法,妳有咩方法可以令到班富戶走???

回應 #22 lolo1111
看來你都係一知半解,綠置居申請資格,
1)有公屋住戶,
2)有審查了的未來一年內,
3) 受重建影響那些(這個才是優先),

所以真係冇少到單位。

仲有樣想講,回收了的單位,其實可以即時放返係“可派單位”個表到,因為你睇下特快,擠迫户那些,不用房署番新,仲有幾個月租金準貼拿。本帖最後由 ksk111 於 2017-10-28 15:03:58 編輯本帖最後由 ksk111 於 2017-10-28 15:04:22 編輯本帖最後由 ksk111 於 2017-10-28 15:15:14 編輯

應該係有輪候緊公屋的人申請綠置居,果50個。仲有唔一定富戶申請的應該係有輪候緊公屋的...
Ellis 發表於 2017-10-28 14:34:33 原文

要令富戶走係政府要想辦法,去勤做資產審查,嚴格執行,並唔係一句冇辦法而去用公共房屋轉為綠置來引佢地買樓退回公屋,咁樣做係本末倒置。如果你唔係達到交2倍或3倍租金,或者唔係富到要比人趕走既話,咁我覺得應該繼續住係租住公屋會仲舒服,而唔係一定要置業。
擴2....G1372
2015/05 藍卡
擴展派完火炭後大鑊了.....,冇大型屋村......我究竟要等幾多年?5年?6年?7年?8年?9年?

1)有公屋住戶,
3) 受重...
ksk111 發表於 2017-10-28 14:55:15 原文

以下類別人士均符合綠表資格:
(a) 公屋租戶

(b) 已通過詳細審核並將在約一年內獲編配公屋的公屋申請者;
(c) 受政府清拆行動影響的人士及災民、而又合資格入住公屋的人士;
(d) 分戶/離婚而又合資格入住公屋的公屋住戶;
(e) 受市區重建局清拆計劃影響的人士(須搬遷而合資格入住公屋的住戶);
(f) 持有由房屋署簽發有效保證書而又合資格獲編配公屋的前公屋住戶;
(g) 選擇購買資助自置居所單位的公務員公共房屋配額申請者;
(h) 長者租金津貼計劃的受惠者;及
(i) 持有由房屋署簽發有效保證書的房屋署屋宇事務助理職系人員。

而且我覺得例如2人家庭,公屋排隊人仕既入息限額係$17350, 資產係$333000, 如果排緊隊又審查左會係一年之內派樓,我都唔認為好適合抽綠置,2人要你比錢買既,都會以1房為主,唔會買2-3人單位,最平既首期都要十幾萬,仲要裝修/搬屋等等開支,之後仲要開始每個月供樓,仲要日常生活使費,仲要千萬唔好失業。

回收既單位要搞幾耐真係不敢想像,政府既效率幾高就係人都知,好似水泉澳咁,最後個轉都派完好耐,D貨尾可以拖到10月都仲有人派到,間新屋放係度咁耐,都要幾個月先派得返比人,好難想像要返執既舊屋係需時幾耐。本帖最後由 lolo1111 於 2017-10-28 15:48:36 編輯
擴2....G1372
2015/05 藍卡

1)有公屋住戶,
3) 受重...
ksk111 發表於 2017-10-28 14:55:15 原文

我覺得其實已經好難可以再同申請公屋人士佢哋理性溝通! 溝通唔到㗎 ,我放棄了!
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #29 Yywong

不能同意更多。

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3...6
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖