香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 改善居住空間調遷 » 邨內調遣
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

我申請左擠逼户喇 社工今朝幫我入信申請翻岩我地人數既單位。
原來社處都以為房處一派就會自動跟翻幾人就派...
poping1123 發表於 2017-12-18 16:29:38 原文

其實咪即係房署依家因為你有醫生信才幫你調單位,而不是因你住4人而幫你調遷。房署要你再調多次,意思只是如果想調比現時大面積才叫你再參加一年一次既舒緩濟迫戶計劃。
20/21 4人申請
1/2022暫配信
分享 分享 讚好人數:0查看名單

我4人住2至3雖然唔系好擠逼
但點會隨時超過7平方啊? 4個人住都超過7平方既都唔會系2至3人單位喇 你有冇...
poping1123 發表於 2017-12-18 16:33:14 原文

不好意思,我可能與3-4人單位混亂左,2-3是否170尺?
但以本人經驗所知,自己邨內調遷只是在自己邨內辦事處排隊,只要房署方面認為該單位屬濟迫戶,便會主動恊助安排申請邨內調遷。
註:邨內調遷根本不用醫生紙及社工任何人事幫忙(除非有醫生紙証明係要轉某種單位方便病人出入門囗或廁所之類,但不是人數濟迫問題,才須要醫生信),你便能入紙申請調某種單位,但不會給你調遷合適人數大單位,所有邨內調遷只是自己邨辦事處經理便可批准邨內調遷排隊。
利申:本人已申請左3項調遷,並已分別全收房署回覆3項批准信件:邨内調遷,邨外調遷及舒緩濟迫戶2017。
現正等侯邨 內、外調遷派屋,及等侯2017舒緩濟迫戶調遷既揀樓次序信件。
20/21 4人申請
1/2022暫配信

不好意思,我可能與3-4人單位混亂左,2-3是否170尺?
但以本人經驗所知,自己邨內調遷只是在自己邨內辦事...
Jerry963 發表於 2017-12-18 17:39:56 原文
2-3人細極都一定過210尺,政府政策係每人7平方呎,佢set得2-3就一定計好數,唔好聽人亂up ,因為有d人扣起廚廁面積唔計,講到自已住好得細170呎係1-2人單位。本帖最後由 rainbow` 於 2017-12-18 17:45:22 編輯

我申請左擠逼户喇 社工今朝幫我入信申請翻岩我地人數既單位。
原來社處都以為房處一派就會自動跟翻幾人就派幾人
點知原來房處既意思系叫我先接受邨內調遷既細單位 之後再參加擠逼户再搬多次
各位如日後申請邨內調遷 人數又系擠逼户的話 記得要去社處叫社工寫信去申請 如果唔系只會配翻原有大細 現時事情叫做入左正軌
poping1123 發表於 2017-12-18 16:29:38 原文

你唔好當房署傻,配屋俾你一定大過每人7平方呎,佢地唔會想你今日簽租約,聽日申請擠迫戶,無屋最多要你等 本帖最後由 rainbow` 於 2017-12-18 17:49:43 編輯

2-3人細極都一定過210尺,政府政策係每人7平方呎,佢set得2-3就一定計好數,唔好聽人亂up ,因為有d人扣起...
rainbow` 發表於 2017-12-18 17:44:44 原文

以我所知新落成單位2-3有21.x平方,如除4人都5.xx平方。所以房署正常唔比住戶借用醫生信調交較大單位(因醫院醫生信太易拎到),如果可以咁用,舒緩濟迫戶調遷就無人申請了。
20/21 4人申請
1/2022暫配信
分享 分享 讚好人數:1查看名單

你唔好當房署傻,配屋俾你一定大過每人7平方呎,佢地唔會想你今日簽租約,聽日申請擠迫戶,無屋最多要你等...
rainbow` 發表於 2017-12-18 17:47:46 原文

房署先最醒,如見你真係好迫一定主動幫你申請邨內調遷,因為佢有工作指引。但你並非迫到一個緊急狀態,佢會叫你申請一年一次既舒緩濟迫戶,就算比你填表都好,最後都係900幾個理由拒絕你(最常見如醫生信未能有力支持調遷之類)
20/21 4人申請
1/2022暫配信

我原有4人 住2至3人單位 申請緊邨內調
poping1123 發表於 2017-12-18 09:33:26 原文

原有4人,咁而家實際戶籍上有幾人?本帖最後由 iwyk4 於 2017-12-18 18:44:23 編輯

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖