香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 紓緩擠迫調遷 » 1150個單位,到底以後何去何從!
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

其實要細單位果d唔好咁灰, 因為排得頭果d, 通常都揀晒d大單位, 5~8人果d家庭, 排後d既就揀唔到架喇
搞到好...
skiimask 發表於 2018-02-06 10:29:24 原文

不用看密度
第一 主要睇每戶家庭現時住幾大單位,有幾多人住緊,因為一般人重新要個新單位起碼要大78個平方,如果唔係搬有乜意思。
租約夠不夠10年,是計現時的租約,以前的不會疊加,夠十年才能任揀地區,唔夠只可以揀翻原來的區域
第三 夠十年租約的話就要睇個人口味了,有哋唔鍾意東涌,有哋唔鍾意屯門,好難講,睇造化了,我唔揀吃,夠十年,都預冇了本帖最後由 大大碗牛肉麵 於 2018-02-06 11:41:31 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

市3 13539

垃圾 政府 這次跟本是在玩
很多地方今年沒放出來 .....跟本要等下年才放 下年單位應該比這次多好幾倍
這次放個 安泰  市區 應酬我們 真的想講粗口 我令願等下次 機會 都不會亂選

媽的 我要洗板 不爽

回應 #24 一隻貓
但驚今年放棄,出年排得更後  

祝你好运!

咁多地方冇放出來

要改善,一定要媒體。近期只關注輪候,話幾年都上唔到樓,又唔計下我哋換走咗都一樣幫到輪候。係,人哋一向話你哋雖然一樣劏房咁細,但已經交平租唔係最慘。咁何不取消個計劃,係度做馬騮戲俾個希望人?幾千戶年年依個時候都緊張到生仔咁失眠。2019年分分鐘仲小,靚既又抽四個邨做緑置居。下年仲有乜?住公屋會唔會咁傻填份綠表買新公屋?根本伏黎,就係等綠表個個放棄俾埋白表。
依班防毀會啲人根本唔係幫公屋人,係幫外面人。邊個同媒體同有力議員熟就推下上電視或申訴專員公署,唔該。講完!本帖最後由 frankiemartin 於 2018-02-07 01:07:27 編輯

很多地方今年沒放出來 .....跟本要等下年才放 下年單位應該比這次多好幾倍
這次...
一隻貓 發表於 2018-02-06 21:36:37 原文

下年可能仲小樓起

這次...
一隻貓 發表於 2018-02-06 21:36:37 原文

呵呵,到時又話房屋供應緊張,又拿得千幾單位,任佢講曬

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖