香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 擴市1人 » 18歲開始排公屋仍遙遙無期 事主:房署話等多廿年
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3...6
支持鍵盤翻頁

政策係咁,無辦法,快d結婚,可以縮短年期。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

政策根本唔係咁,越改越亂。因為房柱唔夠屋配及起唔切。其實用番06年前嘅制度,反而我覺得重公平囉。而且應該原居民同外來居民分兩條隊排。更不應只著重家庭為主要分配單位, 其衍生出的問題太多,亦佔據其他不同類型單位,衍生不公平分配及加劇貧富懸殊現像。始終都是二等公民,福利不可等同原居民。

平安 如意 健康 快樂!

呢D 小朋友係需要幫助既人
咁搞法好易就浪費左人生
呢度應該有好多師兄師姐可以提供實際方法

市2     G1361XXX
2014年9月:申請 / 14年11月:藍卡 → 2021年7月中:擴2→市2
2021年7月尾:收審查信 / 8月9日:見主任→8月13日合格
2021年9月6日:首派油麗邨,卓麗樓(凶宅,唔計1次)→9月8日電話❌拒绝❌
2021年9月16日:S2 → 2021年12月29日:S4
2021年12月30日:海達邨,海盛樓~高高層~~~完美畢業~~~

回應 #16 jennyto1989
冇咗,是有一定嘅年資,先至有資格參加特快

回應 #24 eatogether
如果呢啲小朋要幫嘅話,咁啲中年人難度唔需要幫咩? 論資排輩也比年青人高。為何沒有政棍為中年人而發聲? 雖批人對注屋需求大啲呢?冇中年人何來有年輕人存在呀?中年家庭果批根本已經上咗樓,但人哋中年單身嗰批仍然排緊隊未上樓,又點計呢?年青人花十/二十年時間一排隊,但是人哋中年人同樣也花十年時間也未上到樓,邊個慘啲呀?

自身難保!排咗十年由單人至兩人,人工都唔夠開支………………
G1323xxx
擴展2人
碩門

政策根本唔係咁,越改越亂。因為房柱唔夠屋配及起唔切。其實用番06年前嘅制度,反而我覺得重公平囉。而且應...
owen 發表於 2018-03-14 10:44:21 原文

06年前? 單人唔使計分?
知唔知嗰時d人點濫用?

http://ubeat.com.cuhk.edu.hk/ubeat_past/051170/house.htm本帖最後由 iwyk4 於 2018-03-14 15:30:46 編輯

唔可以係距阿嫲間公屋度加距個名咩?以后距唔係可以轉做戶主的嗎?
都唔係太清楚條例,印像中好似可以加親人...
CY谷 發表於 2018-03-14 03:59:03 原文

如果加得到, 我諗案主唔使咁頭痕喇

應該係有某些原因加唔到名, 所以先去排非長者單人隊吧
N年前: 新1 U0180
參照11/2012 G13172xx-13196xx
5/14: 擴2  8/14: 擴3  9/15: 擴4  
S1: 27/6/18,1X/8有期,21/8見
S2: 4/12 S3: 3/1 S4: 4/1 收信: 5/1
S5: 11/1 取匙, 得享安居

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3...6
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖