香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 屏欣苑 » 宣誓一問
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

師妹……要填一份irsd131…… 最好就交畀負責既律師處理就ok㗎喇本帖最後由 CWL147 於 2018-03-16 18:42:23 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應  CWL147
可以send 埋宣誓內容給我可以嗎?
michellech0224 發表於 2018-03-16 18:07:50 原文

唔好意思條link~copy唔到,所以開唔到畀你添……
表格名稱係irsd131c
你自己上網download本帖最後由 CWL147 於 2018-03-16 18:54:18 編輯

回應 #17 CWL147

師兄能否也PM我一份

回應  CWL147
師兄能否也PM我一份
chanaa6028 發表於 2018-03-16 21:01:18 原文

唔好意思 麻煩你自己…
上網打irsd 131c表格… 可以自己下載… 撈唔到落嚟~copy條link畀大家下載……

如果白表遲D除公屋戶籍, 可能到時夠期要申報入息和資產時超標.
manystones 發表於 2018-03-16 10:17:26 原文

是的.......但房署會吹都你頂唔順......

揀樓時簽左份公屋除名表。房署係收樓時會幫你搞埋佢。
ivanskp 發表於 2018-03-16 13:13:38 原文

應該唔會........
因為房署唔會主動去做除名手續.........只會知會屋邨經理......
"有個人有層居屋.......叫戶主取消佢戶籍..... "

雖然我只是住戶,但房署上年都有打黎叫我除名,但我話我仲有排先可以收樓,咁佢話可以收左先除,好似收樓一個月...
kyf0324 發表於 2018-03-16 15:41:28 原文
抱歉! 你無權閱覽或下載此留言的上傳圖片或文件。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

唔好意思條link~copy唔到,所以開唔到畀你添……
表格名稱係irsd131c
你自己上網download
CWL147 發表於 2018-03-16 18:46:56 原文

唔知係邊張FORM
https://www.ird.gov.hk/chi/pdf/sdo/irsd131(c).pdf 法定聲明 - 申請以較低稅率(第2標準)繳納從價印花稅/豁免 「買家印花稅」

https://www.ird.gov.hk/chi/pdf/sdo/irsd131c(c).pdf 法定聲明 - 轉換住宅樓宇個案申請退還部分已付從價印花稅本帖最後由 jawspaulsuen基 於 2018-03-16 23:14:17 編輯

搞咗好耐先上到上載圖片本帖最後由 CWL147 於 2018-03-16 23:58:39 編輯

應該係呢張……
https://www.ird.gov.hk/chi/pdf/sdo/irsd131(c).pdf
抱歉! 你無權閱覽或下載此留言的上傳圖片或文件。
建立帳戶後請按此重載本頁。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖