香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 屏欣苑 » 波叔決定派$4000,我哋屏欣人有無份?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

好像沒有糖食呢
分享 分享 讚好人數:0查看名單

但我地都未開始交差餉,都冇享受到退稅

放心啦, 睇得出財政預算案講明4000 蚊保底
有差餉免差餉
未交差餉就拎4000
分享 分享 讚好人數:1查看名單

每 個 應 繳 差 餉 物 業 的 寬 減 額 以 每 季 2,500 元 收樓應該要俾,7-9,10-12,1-3三季差餉,如每季收$1...
kogepan 發表於 2018-03-23 15:40:44 原文

政府好似無講計那一年度差餉,照常理應計已繳交的年度,即是2017-2018,咁先有得退,未交的,我地都唔知交多小差餉,要待差餉物業估價署通知才知實額,咁唔通要等到入伙後先知自己有無份? 無咁既理由呀?? 本帖最後由 ran01 於 2018-03-24 10:39:49 編輯

波叔派多D。市民嘈少D
大媽吾好隨地屙屎。屙完屎要抆屎。 香港太多人。大陸佬  大媽吾好黎喇

有冇人知道其實政府退左薪俸稅後,又有冇得再免差餉架呢?同埋政府退薪俸稅係唔係會計埋預繳既一齊計算咁退?如果兩者都有,即係派果4千蚊會扣起晒兩者先睇下仲有冇得剩?

未簽正式合約前我覺得都未算擁有物業。
RAYYEUNG 發表於 2018-03-23 15:11:47 原文

算有物業,

你依家買第二間, 要比double stamp duty.
民主黨, 民建聯, 自由黨 它們當年全部支持賣領匯.
交椅洲填海交換成哥球地.  粉嶺住人, 交椅洲打球.
= 打風睇浪 = 酷熱行山  = 寒冷露營  = 暴雨玩水

有冇人知道其實政府退左薪俸稅後,又有冇得再免差餉架呢?同埋政府退薪俸稅係唔係會計埋預繳既一齊計算咁退...
kyar_kyar 發表於 2018-03-24 17:52:36 原文

退左薪俸稅後, 有得再免差餉架 (兩者相+ <4000, 再比差額你)
預繳還預繳, 無.

政府好似無講計那一年度差餉,照常理應計已繳交的年度,即是2017-2018,咁先有得退,未交的,我地都唔知交...
ran01 發表於 2018-03-24 10:39:23 原文

預算案寫左--- 減2018-2019 差餉

要待差餉物業估價署通知才知實額,咁唔通要等到入伙後先知自己有無份? Yes.  

有樓人士要等 1/4/2019, 才可確實.
由現在 至 31/3/2019, 你可能再買 / 賣出 物業. 一切都會影響你的差餉總額!

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖