香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 新界公屋 » 欣田邨 » 企缸裝浴屏
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

將個鑽石型企缸轉對角,咁就可以做對角趟門回應 #20 A.L
抱歉! 你無權閱覽或下載此留言的上傳圖片或文件。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁。
G1277xxx,市4,7年
4月20號第一次拒絕安泰,5月26號歸隊轉 S2,31/8轉S3,05/09轉S4,10/09收信派海盈邨盈輝超低層
分享 分享 讚好人數:0查看名單

原先公屋設計係鑽石型就係避免咗地下直角
擋水條或路軌
行入馬桶去廁所 會踢腳
就算開咗門 都會踢腳 因為地下有條擋水條路軌
所以有啲師兄
會安裝圓角路軌趟門

同埋 如果換洗手間面盆
尤其是長方形面盆
面盆同浴屏之間通道會窄咗
呢一點大家要注意
當然說到尾 安裝款式是個人喜好
只是善意提醒本帖最後由 大倫 於 2018-04-10 10:52:44 編輯
窮L唯有乜嘢都...自己整...慢慢做..@@
分享 分享 讚好人數:2查看名單

試咗位置....我會咁樣裝.... 馬桶位置壞咗。。界走幾行玻璃膠取走一塊玻璃
大倫 發表於 2018-04-10 08:21:25 原文

點解你個坐厠同浴室咁窄嘅。我屋企好似闊啲。房署工程真係好求其。
抱歉! 你無權閱覽或下載此留言的上傳圖片或文件。
建立帳戶後請按此重載本頁。

點解你個坐厠同浴室咁窄嘅。我屋企好似闊啲。房署工程真係好求其。
pfn11 發表於 2018-04-10 10:57:15 原文

一路爆石。。一路艾住塊玻璃瞓覺
尺寸嘅嘢。。自己執生 本帖最後由 大倫 於 2018-04-10 13:17:26 編輯
窮L唯有乜嘢都...自己整...慢慢做..@@
分享 分享 讚好人數:1查看名單

溫馨提示一下,如果只係裝企缸位浴屏嘅朋友,裝之前記得考慮幾點。預留番啲位去水,萬一浴屏外廁所位置有水都可以流番入企缸位去水;裝嘅位置盡量番多啲空間,與座廁有足夠距離,咁樣除左用座廁時無咁壓迫之外,主要係預番位置,萬一連接座廁下方嘅咸水喉需求更換維修時,都唔會因為唔夠位要搞到拆浴屏先整到咁大件事。

我自己安裝 (防水嘅嘢都係信自己多啲) 。。。全套指定尺寸 連埋地台實心PVC 擋水條 。。。$3200人仔連運費
大倫 發表於 2018-04-10 09:48:54 原文

大倫,你好叻
G1316 新2
2012年10月藍咭
21 May 017 轉S1
28 June  2017審查
7 Aug 2017轉S2
17 Aug 收合格信 27 Oct 2017轉s3
2 Nov 2017 S4       7 Nov  2017 派欣田 綠田樓 中底層

開始打算裝,不過而家暫時打消左了,裝左之後,想洗廁所地板比較麻煩,時間長左,浴屏下邊打玻璃膠位置應該...
ellie2017 發表於 2018-04-10 07:54:21 原文

我都覺得裝左好碍,都唔諗住裝!呢D唔係咁急!
G1318xxx 擴2
2017年*月轉
擴3
收信迎東邨中高層!
已經接受!
分享 分享 讚好人數:1查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖