香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 新界公屋 » 欣田邨 » 嵌入式蒸焗爐邊隻好?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3...6
支持鍵盤翻頁

回應 #19 每天笑一笑 我決定買惠而寶蒸焗爐,佢係係前面出蒸氣,所以啱我用。嵌入式如果只係焗爐,真係一年焗唔到好多次
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #14 每天笑一笑 你嵌入式買邊款?不過蒸焗爐如果嵌入式下下都皮幾好貴。

回應  deaf
請教水波爐同焗爐有何分別?
Einy 發表於 2018-04-11 09:13:48 原文

焗爐用發熱線,純烤焗,廣東人很少用來煮餸。

水波爐都有發熱線,含焗爐的全部功能,
但主力是用300度的純蒸氣煮餸,保留食物的色香味和營養,
爐內有很多感應器,能自動調節火候,
煎炒煮炸外,炖湯和烚奶樽都得,
水波爐幾乎可煮出任何中菜,
我順便蒸飯,食幾多米蒸幾多,一爐過煮一餐飯,
煤氣爐和電磁爐都閒置了。

話水波爐一年用唔到幾日的,可能仲燒緊柴。

回應 #23 deaf 咁水波同蒸焗爐又有咩分別?

回應  deaf 咁水波同蒸焗爐又有咩分別?
Shingyuko 發表於 2018-04-11 14:01:24 原文

水波爐=蒸焗爐,香港習慣乜都有個俗名叫法的。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

水波爐嗎?我不買嵌入式,因為要換機就煩了,
而且,我入住時只用微波爐,壞了我才買個座檯水波爐。
買之前...
deaf 發表於 2018-04-11 01:30:27 原文
原來水波爐咁勁利害, 可以蒸飯蒸餸蒸菜一爐過.. 咁蒸飯..係唔係好似平時生米加水就咁放入個爐? 但如果樣樣野一齊蒸..會唔會有d蒸太耐? 因為有唔同餸又可能唔同時間  

我打算將來入伙會買東芝水波爐,貪其方便又可煮出很多唔同的餸菜
仰望未來的晴空,往下一個目標進發

原來水波爐咁勁利害, 可以蒸飯蒸餸蒸菜一爐過.. 咁蒸飯..係唔係好似平時生米加水就咁放入個爐? 但如果樣樣...
kyar_kyar 發表於 2018-04-11 14:59:15 原文

生米加水就得,我兩口子要求的飯粒軟硬不同,
加水量不同各煮一碗,每粒米都吃光。

當然不同食材有不同的烹調時間,
先放最耐熟的,set好總時間,
睇住時間倒數再放其餘較快及最快熟的;
或者全部一齊放晒入爐,set最快熟的時間,
取出快熟的加時再煮....
總之變化多端,3個餸2碗飯一爐煮熟,永不失手!

初時要查字典咁睇住說明書的食譜學煮,
煮幾餐後,我已掌握了各種食材的時間,識飛了!

有些食材永世唔會在家煮,現在用水波爐輕而易舉,
例如孜然烤羊扒、紅燒乳鴿、鹽焗雞、芝士炬雙菜花、
叉燒、燒肉、甚至自己整麵包及蛋榚等等,
當然,烤焗和蒸煮不能同爐一次過做,烤還烤蒸還蒸。
但一個水波爐已滿足了廣東人日常的飲食要求,
另一優點是廚房幾乎無油煙,不會酷熱,
煮飯後用濕布抹下爐壁就得,或按掣啟動其自我清潔功能。

忘記了寫所需時間,以二餸2碗飯計,
我set 17分鐘,先放2碗飯,
2分鐘後放肉,再2分鐘後放菜,
時間一到叮一聲開飯!

忘記了寫所需時間,以二餸2碗飯計,
我set 17分鐘,先放2碗飯,
2分鐘後放肉,再2分鐘後放菜,
時間一到叮...
deaf 發表於 2018-04-11 15:52:07 原文
因為我本身都想買.. 講到好似真係好方便.. 魔鬼

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3...6
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖