香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 擴展市區公屋 » 迎東邨 » 獲派迎東1樓。如果拒絕,可否要求再派迎東其他單位?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3...6
支持鍵盤翻頁

地下,1樓,2樓
我住2/F 下面仲有1/F
mybonnie 發表於 2018-06-03 13:45:07 原文

唐樓计法,地下(G/F),閣樓(M/F),二樓(1/F),三樓(2/F),你住2/F,以唐樓計是三樓了,因唐樓地下對上一層已叫二樓,
G1306擴3
分享 分享 讚好人數:0查看名單

Winkycheng 發表於 2018-06-03 11:53:56 原文

我同你情況一樣,簽果日問過拉,佢簽覆:一係要,一係唔要,根住簽左要,但後來過唔到自己心理關口,再上過一次再拒絕,你講出1/F平台問題全部有事實根據,樓上班人唔係派成咁,派左個唔差單位上左岸當然口享,你唔使理佢地,住果個係此終係你同你屋企人,適唔適合你自己諗,我都唔敢俾意見你

G1323xxx
擴展2人
碩門

唐樓计法,地下(G/F),閣樓(M/F),二樓(1/F),三樓(2/F),你住2/F,以唐樓計是三樓了,因唐樓地下對上一層...
PETERWONG0617 發表於 2018-06-03 14:04:34 原文

係喎,冇1樓
擴展市區3人-編號:G1303XXX  藍卡:14/05/2012
第一次審查合格:31/03/2014 市區轉擴市: 20/11/2017
02/12/2017 轉S1  01/02/2018 見審查主任 (因小朋友成年再審查)
03/05/2018 轉S2  25/05/0218 轉S4 派迎東迎趣樓 05/06/2018 簽約拎匙

未做就問 做了再問
花開富貴

我同你情況一樣,簽果日問過拉,佢簽覆:一係要,一係唔要,根住簽左要,但後來過唔到自己心理關口,再上過一次再...
wilsonwong999 發表於 2018-06-03 14:24:13 原文

咁又唔係,就算當日派1樓俾我,我都會要,可能我太心急上樓
擴展市區3人-編號:G1303XXX  藍卡:14/05/2012
第一次審查合格:31/03/2014 市區轉擴市: 20/11/2017
02/12/2017 轉S1  01/02/2018 見審查主任 (因小朋友成年再審查)
03/05/2018 轉S2  25/05/0218 轉S4 派迎東迎趣樓 05/06/2018 簽約拎匙

回應 #22 wilsonwong999
多謝你認真的回覆。其實我已經去過所派的單位門口及四周巡視環境, 更入到較高幾層的單位睇過,  各方面我都非常滿意,  但正如你所講, 住嘅係自己同家人,唔係一般租樓,  一簽約就一世, 所以要考慮嘅比較多。
簽約當日我會入屋認真睇清楚環境,如果已經見到平台大量垃圾, 有蚊蟲或已經有臭味我就會決絕。 否則我應該都會接受。
你接受咗再拒絕係咪即日嘅事。其實有冇得睇樓後再考慮幾日先決絕??本帖最後由 Winkycheng 於 2018-06-03 15:13:37 編輯
G1315xxx 擴3
2012年10月藍卡, 2018年5月28派迎東極低層

回應 #20 mybonnie唔洗再研究係1樓定2樓,  我已到現場睇過, 我雖然門牌是 2XX, 搭
G1315xxx 擴3

回應 #20 my本帖最後由 Winkycheng 於 2018-06-03 15:39:43 編輯
G1315xxx 擴3

回應  wilsonwong999
多謝你認真的回覆。其實我已經去過所派的單位門口及四周巡視環境, 更入到較高幾層的...
Winkycheng 發表於 2018-06-03 15:10:44 原文

我指簽左係簽預派意思,唔係收匙,有D誤會唔好意思,安泰那座應未起好未派匙(應8-9月先派匙),我無上去睇樓,但去過佢樓下睇過不下十次,而且我識人可以入到去影到個單位相俾我,見到平台出面渠位亂七八糟打晒交,出面見到街市大風扇位,窗口出面又搞一個會惹蚊小草地平台,又正西位無遮無擋,因我要追蘇屋所以已拒絕...正常程序係要睇樓果日要最後決定接受還是拒絕,擴展果邊滿東同碩門又未派,正如你所講,你可以睇左樓當日決定本帖最後由 wilsonwong999 於 2018-06-03 15:34:28 編輯

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3...6
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖