香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 其他 » 寬敞戶
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3...5
支持鍵盤翻頁

回應  CandyLee

我朋友之前住彩虹邨都係4佰幾呎,而家住黃大仙係22.03平方米,真係冇特別原因,淨係賴死咋;0...
小屁 發表於 2011-8-22 23:41:53

小屁
你朋友交左form後...
幾時收到通知...簡樓呀??

我依家打算簡油麗呀
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 21# mowminnie

朋友話唔記得喇

我都知道我應該會俾房署優先處理的一批呀!因為是嚴重寬敞戶,所以咪更加怕好快要被調遷,但都無計,政策是這...
CandyLee 發表於 2011-8-23 09:32

你講葵芳邨的10.幾平方米,是劏房單位,分別位於葵正、葵明、葵泰樓的1-3樓

呢三座都有1-2人16.幾平方米的單位,不過好似full 晒

葵愛樓亦有好多1-2人單位,不過又係好似full晒

果d10.幾平方米,唔好要,租金都要成五百幾至九百幾,廚廁共用

我自出世就居住在舊葵芳邨咸水樓,因危樓問題而搬屋,當時房署是特登比我地選葵正/葵明1睡房單位的。

如果我地呢d case 發生,我會向梁耀宗議員求助,因為當年咸水樓事件,梁議員幫居民好多的忙

26座咸水樓事件,是本港大新聞,上網search 都search到

是呀!真是好細呀!大少少的一人單位都是好似只得16.1咋!我亦去過一個朋友的朋友單位(就是16.1的一人單位),...
CandyLee 發表於 2011-8-23 12:39

你住開葵盛,冇理由去石梨

葵涌邨是全港最大的屋邨,都好似full晒

回應 20# mowminnie

房署請妳填表揀樓,應該無咁高效率咁快俾你去揀樓,我們這情況應該會有4次配樓的機會作揀選,所以千期唔好心急呀!小心揀一個合適的單位才好搬,令自己可以住得安心啲嘛!
不過多謝你今天向房署問了的問題,能在此分享,讓我感到有啲曙光,若真的可以調區,我真是好想調去九龍,因為我返工在九龍區,其他家人又住在九龍區,起碼有照應及方便返工,單身一個女子住,有啲咩事揾家人幫手都方便啲.不過若申請大少少,是否需要有甚麼証明才可以呀??
不過若妳日後搬屋成功,不知介不介意再分享一吓你的經驗呢?? 讓我及其他有需要的人可以知道可以點做,不致太擔心嘛!
不過這裏的網友真是好好呀!大家都好樂意分享自己的經驗,實在要多謝大家呀!
另外你這個樓版上有位dk1998之前都分享過他有一位朋友,上個月都像你一樣填咗表揀樓,你可以試吓問問他,有沒有最新消息喎!

回應 23# 敏carman

吓!劏房唔好啩!房署當時想你揀這些單位,又真是好衰喎!我真是無辦法接受這些劏房,咁我真是會賴死唔搬呀!獨立單位就可以

回應 24# 敏carman

你說得對呀!我住開葵盛,真是好唔想去石籬,因為好唔方便.葵涌區若full,咁我是不是可以要求調九龍區住呀??不過我調九龍區會不會唔可以揀新樓,亦無資格攞調遷津貼呀??

房署請妳填表揀樓,應該無咁高效率咁快俾你去揀樓,我們這情況應該會有4次配樓的機會...
CandyLee 發表於 2011-8-23 21:20

想要大少少單位,証明你有長期病患,如情緒病,叫醫生寫紙

你說得對呀!我住開葵盛,真是好唔想去石籬,因為好唔方便.葵涌區若full,咁我是不是可以要求...
CandyLee 發表於 2011-8-23 21:27

你住在葵盛公屋幾耐?

住滿10年,可以申請調出九龍,好似唔受限制 (擠迫戶就是,呢個唔知)

回應 29# 敏carman

我住葵盛都有二十年以上啦!咁講咪即是可以試調出九龍囉!但是最怕佢到時話我若調出九龍就唔可以揀新樓,又唔知會不會俾啲唔多好既單位我揀呀!例如低層或較舊的那種,因為在這網站見到啲人,向房署申請特別調遷都好似是這情況,但我又不知我這種又算不算特別調遷呢??

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3...5
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖