香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 雍明苑 » 如何用綠表申請居屋?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應 #15 Eiffel

我想問下
如果我,爸媽妹妹住緊公屋,但係婆婆同姨姨+姨丈住緊另一間公屋,姨姨係戶主,咁樣可唔可以我地一家人+婆婆去抽白表長者本留言最後由 Kyx1222 於 2019-04-02 14:03:22 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應  Eiffel
我想問下
如果我,爸媽妹妹住緊公屋,但係婆婆同姨姨+姨丈住緊另一間公屋,姨姨係戶主,咁...
Kyx1222 發表於 2019-04-02 14:02:18 原文
有機會成功。 要等下期推出後,公佈了細節(即時取消了「同住」要求)再問清楚居屋的白表申請熱線吧。
超越新加坡: 停建公屋,新樓都是綠置居,降價到略高於成本價及未來維修費出售。
穩定樓價: 取消白居二限額,中低收入家庭任意申請買二手居屋/綠置居/租置。
優化居屋/綠置居: 調高2B/3B比例,大量發展臨近深圳及關口的地區,鼓勵生育及護老,四人以上家庭優先配額,免壓測十成按揭30年。
接管所有公營房屋的管理權: 改善居住質素,杜絕各屋村業主立案法團的腐敗!

回應  Eiffel

我大致上同意你的睇法,溫馨提示的是參加家有長者計劃的要求是其中一位長者是業主,但如果...
Che05011 發表於 2019-04-01 01:04:42 原文
住緊社署資助的院舍, 仲有資格申請白長??? 買完居屋仲有得住院舍??

唔好以為住公屋就一定要用綠表,好多方法的,關鍵係唔好用戶主做申請人,用老婆又得,用仔女又得;今期改...
Eiffel 發表於 2019-03-16 02:08:14 原文
社署資助的長者唔可以有物業的, 又準備比人DQ???

住緊社署資助的院舍, 仲有資格申請白長??? 買完居屋仲有得住院舍??
Altonpoon 發表於 2019-04-02 18:54:19 原文
主要睇佢有無精神能力,白表成功後就要佢住到過世,正常不能刪戶的。
超越新加坡: 停建公屋,新樓都是綠置居,降價到略高於成本價及未來維修費出售。
穩定樓價: 取消白居二限額,中低收入家庭任意申請買二手居屋/綠置居/租置。
優化居屋/綠置居: 調高2B/3B比例,大量發展臨近深圳及關口的地區,鼓勵生育及護老,四人以上家庭優先配額,免壓測十成按揭30年。
接管所有公營房屋的管理權: 改善居住質素,杜絕各屋村業主立案法團的腐敗!

主要睇佢有無精神能力,白表成功後就要佢住到過世,正常不能刪戶的。
Eiffel 發表於 2019-04-02 22:19:33 原文
社署要求, 入住政府資助的安老院, 長者唔可以有物業, 點拎個名申請白長

回應 #26 Altonpoon

咁如果長者只係住戶呢???

我有個情況係咁:
老人家(戶主) + 女兒住緊公屋
女兒想抽居屋換大D, 因為老人家行動唔方便..
女兒是否可以用白長抽? 因為老人家跟住做唔到決定...
到時成功再退番間公屋出黎...

回應 #27 KanKCL

無請長者是公屋戶主/住客, 都可以用長者個名抽綠長/白長, 問題係長者需唔需要社署政府安老院估舍位,

又長知識

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖