香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 啟朗苑 » 管理費奇高, 無會所都要$3一呎?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3...5
支持鍵盤翻頁

師兄不妨參考其他私樓的管理費,啟朗苑現在$3.00 一呎的收費算是克制的。大廈公契通常都會訂明業主之間如...
飛faiyu772 發表於 2019-05-11 11:54:52 原文
你拎埋d高價私樓黎同居屋比, 你點解唔拎埋d 二手市場其他居屋的管理費去比? d舊居屋依家咪又係普遍$1-$2呎,居屋同居屋比,大家咪又係得個保安, 最低工資咪一樣咁加,啟朗苑有三棟樓都收$3緊係貴, 17年個新居屋美柏苑得一棟都係收$3詐
分享 分享 讚好人數:0查看名單

你拎埋d高價私樓黎同居屋比, 你點解唔拎埋d 二手市場其他居屋的管理費去比? d舊居屋依家咪又係普遍$1-$2...
wai1621 發表於 2019-05-11 12:14:30 原文
(A) 首先,那張私樓管理費的圖片,是用來回應網友kinator先生的留言,他說「有幾多私樓管理費要5蚊? 」所以,我把這圖放上來讓他看清楚,現在的私樓收幾$一呎?有圖有真相就此而已!你完全看不見,我是在引用他的留言嗎?即係我在和他傾偈。
(B) 現在,我可以回應閣下的留言,你自己都說:「d二手市場其他居屋的管理費去比」(二手)即係呢d都係舊居屋啦,樓齡起碼五年或以上,對嗎?這些居屋當年新落成之際,管理費的定位也低,所以一直跑到今天依然和新居屋有一段差距,明未?
(C) 師兄你表示:「17年個新居屋美柏苑得一棟都係收$3詐」言下之意你也覺得平咁解,對嗎?如果真係用居屋同居屋比較的話!咁2019年的啟朗苑,收三蚊一呎的管理費,算是友情價了!因為,這兩個居屋管理費呎價是相同。
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯

A)首先,那張私樓管理費的圖片,是用來回應網友kinator先生的留言,他說「有幾多私樓管理費要5蚊? 」所以...
飛faiyu772 發表於 2019-05-11 13:20:52 原文
1. 你回應緊其他網友,所以我就不能搭嘴的意思?
2. 管理費係用黎作屋苑日常營運開支而用,既然舊居屋同新居屋响設施人手上冇大分別,點解人地一兩蚊就得,啟德就要三蚊姐
3. 唔知你誤會定刻意扭曲我意思,我重新問過:既然單棟的新居屋美柏苑戶數不足300伙需要$3,為什麼戶數達600伙的啟朗苑仍然需要收取$3。另外美柏苑19年的管理費都係維持$3
4. 字體大d,不見得代表你就有道理

1. 你回應緊其他網友,所以我就不能搭嘴的意思?2. 管理費係用黎作屋苑日常營運開支而用,既然舊居屋同新...
wai1621 發表於 2019-05-11 14:02:55 原文
(1) 我沒有不讓你搭嘴的意思喎!我希望你一單還一單,不要混為一談而己,中文理解力有問題嗎?
(2) 你究竟有沒有細心看我的字?我已經講了舊居屋之前的收費起步點係低,所以到了今天都係平過新居屋的收費。
(3) 你問這點就更奇,2017年的美柏苑只有一幢樓有288單位,管理費三元一呎。2019年的啟郎苑分三幢樓喎,共有683單位,亦是收三元一呎。假如這兩個屋苑,每幢樓都要請人開工,支出其實還是一樣的,仲未明白?
(4) Haha..這很得意,我唔知你用乜嘢上cyclub?我怎可能故意放大那些字呀!可能是因為我係iPad 吧!或者你試試用iPad 寫嘢上cyclub 就知我係咪亂咁噏。
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯

我都覺得貴左啲

貴得過梅窩銀蔚苑$3.7先講啦,抽到啟朗已經好好彩,仲係到扮窮冇錢,輸打贏要

房協居屋4蚊了,伙數咁少3蚊已經好好,

師兄不妨參考其他私樓的管理費,啟朗苑現在$3.00 一呎的收費算是克制的。大廈公契通常都會訂明業主之間如...
飛faiyu772 發表於 2019-05-11 11:54:52 原文
房委會昨天(5 月 8 日)公開三個新落成居屋屋苑的建議管理費。大圍嘉順苑的費用為每單位每月 1,401 元,梅窩銀河苑為 840 至 1,204 元,實用呎價為 2.2 元。鄰近的銀蔚苑則為 1,387 至 2,041 元,實用呎價高達 3.7 元,是三個屋苑之中最貴的。這個價錢,相等於約三分之一的公屋月租,堪比新落成私樓,例如元朗爾巒的管理費也只是每呎 3.7元;去年入伙的東涌東環,管理費每呎僅為 3.4 元。
https://www.hk01.com/01%E8%A7%80...0%E6%89%BF%E6%93%94

居屋管理質素可以比得上新地私樓咁好?
管理費等同私樓都叫良心價?

貴得過梅窩銀蔚苑$3.7先講啦,抽到啟朗已經好好彩,仲係到扮窮冇錢,輸打贏要
edwardyin 發表於 2019-05-11 22:45:18 原文
同期凱樂$1.7/呎咋

凱樂二千幾伙攤分所以平

戶數少就貴

銀蔚苑得170伙你又唔講?

銀蔚170伙3.7
啟朗683伙3.0

咁都叫良心價?本留言最後由 kinator 於 2019-05-12 00:02:01 編輯

回應 #25 飛faiyu772

你原本的字體確實很大.
你用什麼瀏覽器?Safari?
是否直接在CYClub打字?
建議你在CYClub改用流動版。
祝未上樓朋友早日上心水樓;祝已上樓朋友安居樂業!
如果大家有任何疑問或分享, 建議大家在適當分區建立帖子。

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3...5
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖