香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 麗翠苑(綠置居) » 按揭現金回贈
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

我都有呢個疑問?️
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應  多爾袞

無錯,借二百,銀行提前幫你買四萬二。
worldcat 發表於 2019-05-27 07:52:07 原文
師兄,唔明啊  

回應 #22 多爾袞

借200萬,如果回贈2%(4萬),佢俾律師196萬。你要俾餘額4萬。
銀行成交兩三星期後會過返4萬俾你。
成交後,貸款金額會係200-4=196

,銀行玩呢個數字遊戲係因為要避房署有關按揭嘅條款。

留名學野
祝 安居樂業

回應  多爾袞

借200萬,如果回贈2%(4萬),佢俾律師196萬。你要俾餘額4萬。
銀行成交兩三星期後會過返4萬...
worldcat 發表於 2019-05-27 20:22:51 原文
甘即係現在職員比我簽的文件不是真的,每月供款也是不對的,等成交後會再寄新的合約給我,到時候會調整了?

如果是,職員完全無講過,好吾專業

如果是,職員完全無講過,好吾專業
多爾袞 發表於 2019-05-27 21:24:17 原文
師兄問清楚條銀行蛋散未呀? 咁聽落我覺得真係替你擔心

甘即係現在職員比我簽的文件不是真的,每月供款也是不對的,等成交後會再寄新的合約給我,到時候會調整了...
多爾袞 發表於 2019-05-27 21:18:21 原文
但職員同我講,合同金額加回贈果數就係實際銀行批俾你嘅數

回應 #25 多爾袞

還款額唔會變,期數亦唔會變。第時還款還原本金就完成按揭。
等同中途你提早還部分錢,按揭合約一樣唔會改變。

我相信職員有講,只係你接唔接收到或唔明有無再問。
唔係串你,但業主自己要做下功課,銀行職員係有限時間內解釋俾客聽,或多或少只會講重點,好難由1+1開始講起。
分享 分享 讚好人數:2查看名單

回應  多爾袞

銀行成交兩三星期後會過返4萬...
worldcat 發表於 2019-05-27 20:22:51 原文
咁即係合約會寫196萬?

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖