香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 裝修設計 » 室內設計師, 你問我答
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

公屋質數大家都知,我最担心落大兩牆身滲水,想問下,我可以點做? 揾裝修公司做好防水即可?
分享 分享 讚好人數:0查看名單

想問唔拆得廁所牆。想買鋁板自粘香港邊道有得賣?
美圖瘦瘦 發表於 2019-06-04 14:17:12 原文
公屋要入紙申請

請問,4人單位,廳兩幅牆兩邊是否都有TV位及寬頻位不必拉線?
如果房睇電視要不要加多TV位?由廳拉入房?
skywalker公屋 發表於 2019-06-04 16:54:47 原文
兩幅牆兩邊.....只有一邊有預留
睇普通電視的話係要, 不過而家多數都用 TV BOX, WIFI

請問 用珪藻土做泥水工程有何優點與缺點?
我要搬屋 發表於 2019-06-04 21:29:14 原文
優點:調節空間濕度、水氣、除臭、吸附甲醛
缺點:價格較高、施工完後需避免大力碰撞產生凹痕

公屋質數大家都知,我最担心落大兩牆身滲水,想問下,我可以點做? 揾裝修公司做好防水即可?
fungkamchee 發表於 2019-06-04 21:38:45 原文
公屋既基本質素其實唔差...滲水係房署包既滲水可以係一個好複雜既問題, 如果係外牆滲入, 要內外牆一齊整
如果只係窗邊, 玻璃膠DIY都得

如果係攪開內牆既話, 防水石屎+防水膜, 但唔建議好地地剷底刻意去攪

請問PVC鎖扣地板好不好?
市4 G1296xxx

請問PVC鎖扣地板好不好?
Zhan 發表於 2019-06-05 07:23:45 原文
........我諗唔到有乜野優點
要平價方便直接用膠地板, 佢又比膠地板貴

多數傢私店包括 Ikxx 係用纖維板
裝修公司多數用 夾板, 大杺板
另外常見既實木會用 松木, 橡木, 櫸木等
...
raveyou 發表於 2019-06-04 06:04:01 原文
咁報價時 應該要求用咩物料做櫃最好?
6分夾板,大心板 , 定環保板 E1?

邊種性價比最高?

Thanks

咁報價時 應該要求用咩物料做櫃最好?
6分夾板,大心板 , 定環保板 E1?
邊種性價比最高?
Thanks
Kevinvv 發表於 2019-06-06 23:35:31 原文
夾板 - 夾板好處是較「食力」,因為木與木中央的天然纖維於受力時互相扣住,因此夾板不易變形。其防潮能力較高,冷縮熱脹程度又少,適合香港氣侯
纖維板 - 最常用於做傢俬的就是中密度纖維板(M.D.F.)。由於中密度纖維板常用於傢俬製作之中,所以傢俬店常說的中纖板、高纖板、或纖維板都是指它,熱脹冷縮程度少,防潮效果隨密度提升而增加,若然受潮,會有下墜和發漲的情況。
大心板 - 兩者中間, 但做傢私係有分橫向直向,大心板係由原來夾成,內裡有空間,不適合造床,會有聲

廚房放洗衣機,洗衣機闊600mm 高850mm , 咁廚櫃個位要預留幾多最合適?
謝謝?

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖