香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 其他 » 交租問題
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

真係唔該晒咁多位,其實我最終係想整自動轉帳既,唔洗煩....
不過未整到之前,我又未交過租,所以真係唔知...
頭文字 發表於 2011-11-29 10:12:09

你有冇試過系網上銀行交租?網上銀行交租你可以設定每個月x號交定額嘅租金(系每月x號你嘅信用卡戶口會自動定額過數比房署用作交租之用)而且可以隨時上網更改或取消,好方便(我用嘅系中銀) 信用卡仲可以有積分添
常樂我淨
分享 分享 讚好人數:0查看名單

你有冇試過系網上銀行交租?網上銀行交租你可以設定每個月x號交定額嘅租金(系每月x號你嘅信用卡戶口會自...
老貓 發表於 2011-11-30 19:04:07

我都係用中銀,但係仲未得閒去整個網上銀行.....
☆ .·°∴° ☆..·°∴°.☆°★°∴°
其實我只想試試   當一刹那幸運兒

我都係用中銀,但係仲未得閒去整個網上銀行.....
頭文字 發表於 2011-11-30 20:14:03

上網登記就得啦
http://www.boci.com.hk/chi/index.php
https://its.bochk.com/login/ibs_lgn_index_c.jsp
常樂我淨

回應 22# 頭文字

可以在櫃員機過數交租。

回應  頭文字

可以在櫃員機過數交租。
aukjj 發表於 2011-11-30 22:35:49

點過呀?過比邊個ac?

回應 20# 頭文字

嘩...原來要等一年?! 好似太耐啦...想睇下自己簽左D咩都有困難

我打算用PPS交租, 方便好多...都時到月頭就過數比房署啦.

另外, 大家知道房署有網上系統可以查租, 好方便, 我登記左啦..你都可以睇下
http://www.housingauthority.gov.hk/tc/index2.html
按電子服務申請

LOG IN之後便可以查自己所交的租金 ^^

回應 25# 頭文字

拎張租戶卡(有BAR CODE)去7-11, MTR交仲方便過數啦...( 如果你怕按錯鍵 )

回應 25# 頭文字

我係恆生機,選擇「繳費服務」⋯「政府機構」⋯「房署XXX」⋯輸入繳費咭上的電子繳費租戶號碼⋯輸入租金額。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應  頭文字

我係恆生機,選擇「繳費服務」⋯「政府機構」⋯「房署XXX」⋯輸入繳費咭上的電子繳費...
aukjj 發表於 2011-12-1 05:58:50

thx

我今日上房署個網睇
顯示如下.....
交租狀況
單位的每月租金(包括差餉)為 $1,270.00。  
截至 2011年12月02日 01:55,應繳租金為,$907.00,請你儘早繳付。
咁我些係要比幾多?
1270 定 907 ???
如果係907點解會平左既?

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖