香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 請求鑽石山大磡村有綠置居
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3...5
支持鍵盤翻頁

回應 #20 wongy

同意,會令更加多吃骨
擴5  1207
13年5月   step1
13年7月   step 2
13年11月  step 3
13年12月  step 4
分享 分享 讚好人數:0查看名單

講真唔好將所有公屋
變做綠置居
只會令條隊越排越長
kwan0319 發表於 2019-12-02 14:04:40 原文
公屋係政治長遠負擔,如果將公屋轉做資肋房屋,咁政府將會有更多資源,起更多資助房屋,當有選擇下好多有能夠買居屋既市民唔會排公屋(目前輪後人數新高,主要係有長達8年真空期,導致中低變入果班人,無選擇下少排公屋),有選擇條隊人數都會減少。
老實講,我自己都係其中一個。本留言最後由 Dickson1985 於 2019-12-03 07:45:40 編輯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

點會, 我認識一家人有2個單位, 只住4個人, 希望買入一個單位, 就可以交還2個單位出來, 仲係同區的單位
TT168168 發表於 2019-12-02 14:43:01 原文
樓主:你所講嘅個案應該唔多,更何況唔所有人都恨做業主。其實政府係有責任,提供租金低廉的房屋俾市民。
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯

支持政府將位置好嘅賣咗佢
分享 分享 讚好人數:4查看名單

樓主:你所講嘅個案應該唔多,更何況唔所有人都恨做業主。其實政府係有責任,提供租金低廉的房屋俾市民。
飛faiyu772 發表於 2019-12-03 09:23:37 原文
新屋村新租金不低廉, 比起以前果D位置又好又平, 附近有地鐵的久屋村, 新公屋租金相差2成多.

公屋係政治長遠負擔,如果將公屋轉做資肋房屋,咁政府將會有更多資源,起更多資助房屋,當有選擇下好多有能...
Dickson1985 發表於 2019-12-03 07:44:22 原文
其實人口政策一成不改變都是香港人的一個問題. 150個改100個我不反對.

政府同稅局要搵錢, 所以係咁推綠置居
jlsh 發表於 2019-12-02 17:53:44 原文
依家個價我都沒可能買到, 希望平多30%再看看工作.

回應  wongy

同意,會令更加多吃骨
wendyau 發表於 2019-12-02 21:58:01 原文
無錢有靚樓係好運吃骨也是天意
市2-G1324-G1326 / 02年一人申請 / 02年中藍卡 / 13年加了家人入了擴2 / 15年轉市2 /
2019年08月尾見主任 / 經過了17年慢慢長月 / 2019年10月尾派元州邨元樂樓 / 2019年11月18日正式收樓 / 住住先會更加努力去改善生活質素及環境
寒舍 : http://cyclub.happyhongkong.com/viewthread.php?tid=268042

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3...5
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖