香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 冠德苑 » 交還公屋
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應 #17 mikechung

嚴格嚟講,清拆戶遲左搬走,層樓遲左拆,新樓就遲左起,同樣可以導致什麼基層無瓦遮頭云云。
不過,無論是清拆戶還是綠表居民,我覺得都同樣值得同情,希望不要因各自情況不同而自我分化。
最重要的是,冠德苑揀樓和入伙的安排,真係撞正了太多社會事件,引致各種延誤而已,希望大家將心比己,以同理心理解問題所在。本留言最後由 18fans咩咩 於 2020-02-24 11:00:47 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

恭喜你已經貴為業主!HK現在咁嘅環境,可否體恤其他還在等待上樓的基層?佢哋除了要捱貴租,又未必有工開...
飛faiyu772 發表於 2020-02-22 04:25:40 原文
都唔係錢唔錢嘅問題而家我比錢你去住酒店你都驚啦
跟本呢個時候就一動不如一靜
排緊公屋嘅都唔爭在果一頭半個月
房處的確應體諒搬走嘅難處
利申:非居屋業主
分享 分享 讚好人數:1查看名單

都唔係錢唔錢嘅問題而家我比錢你去住酒店你都驚啦
跟本呢個時候就一動不如一靜
排緊公屋嘅都唔爭在果一頭...
Kailong 發表於 2020-02-26 08:33:36 原文
C兄表示:排緊公屋嘅都唔爭在果一頭半個月!?
以我的觀察:這裡的同伴,勁想知幾時先有得上樓?因為,大家捱咗好耐、水深火熱,一日都唔想再等!
**現政府/房署,是怎樣對待駿洋邨的準居民?各位亦看得很清楚。交還公屋有處理機制,(很公平)每戶都有九十天。以房署的官僚作風,認為新屋嘅標準,已經適合人類居住,又點會格外開恩?
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯

C兄表示:排緊公屋嘅都唔爭在果一頭半個月!?
以我的觀察:這裡的同伴,勁想知幾時先有得上樓?因為,大...
飛faiyu772 發表於 2020-02-26 13:29:53 原文
大把政策傾斜向基層人士
仲未計果班撈政績嘅政黨同議員
一頭半個月我真係未見過有香港人餓死
更何況房處做嘢邊有咁快
剛剛先話復工,收完樓要流轉又唔知要搞幾耐
對整體上樓速度影響不大
但咁急推咗班人出去就肯定對控制疫情有負面影響
咁嘅時勢應該鼓勵市民唔好出街
強遷係百害而無一利
計我話最多咪收返市場價格
再用呢啲資源來補貼等上樓人士
Policy還policy, 都要因應實際情況變通
分享 分享 讚好人數:2查看名單

大把政策傾斜向基層人士
仲未計果班撈政績嘅政黨同議員
一頭半個月我真係未見過有香港人餓死
更何況房處做...
Kailong 發表於 2020-02-26 23:01:05 原文
C兄:大把政策傾斜?例如什麼?你肯定未申請過,應該係冇資格去申請的人,才會說出涼薄的話。如果,基層要餓死才凸顯他們的苦,閣下確實有點膚淺;比死更可怕是活著又看不到未來,這種折騰你能想像及理解嗎?
既然policy已經沿用多時,每位公屋戶都有九十天可運用,有什麼理據需要放寬、去配合新業主的美化工程?90天唔夠?房署一視同仁,想搞特殊?沒有這選項的,只有貴客自理。
你表示:「計我話最多咪收返市場價格」這是閣下一廂情願的想法,有沒有做過統計?
我的觀察是:(大部分舊租戶)對於要付錢還原公屋,已經嘈到拆天!嗰啲明明係佢哋,曾破壞公屋,而必須付出嘅賠償。
新業主是理性的消費者,寧願花$把新居整靚啲,邊肯俾市值租金,住間舊嘢咁慷慨(憨居)?
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯

一般情況下,我同意九十天搬遷期是十分合理的。

而一般情況是指收樓沒有遇正新年,不需等裝修師傅初十開工,沒有肺炎導致大陸停工,不會連訂道門都話要等個幾兩個月,其他傢俬更係遙遙無期,沒有封關隔離措施,想上寶安北路睇磚睇牆紙睇雲石都唔得,要硬食本地貴價建材。其實,比多一個月時間我地,應該已經有好大幫助。不過,對於某些自以為站在道德高地,搶少間屋都怕蝕底的朋友來說,我們這種情況叫"配合新業主的美化工程"。

我們的情況肯定是特殊的,而房署是否只有貴客自理,我的理解也是"幫是人情,唔幫是道理"。但那些反對房署幫忙的人是什麼心態呢?我想,可能是和綠表戶有什麼深仇大恨吧?要不,就是缺乏體會別人難處的同理心吧?

一般情況下,我同意九十天搬遷期是十分合理的。
而一般情況是指收樓沒有遇正新年,不需等裝修師傅初十開工...
18fans咩咩 發表於 2020-02-27 09:40:04 原文
房署是政府部門,它有政策可依,才不會偏私舞弊,所以我形容它一視同仁,因為不帶半點私人情緒,怎會出現「幫是人情,唔幫是道理」?
閣下認為我缺乏體會別人難處?你係咪想分裂變成苦主?新業主收樓之後,大肆裝修(全爆),有閒$裝修咁耐,仲算苦?本人用美化工程去形容,還未夠貼切?
閣下用同理心?你搞清楚係乜意思未?請問你能否易地而處,企喺輪候公屋居民嗰邊去看事情?可以互換,才是同理心真正的意思。
現在是討論90天交還公屋的事,大方向係舊租戶用完嗰90日,程序上是把該單位清空,俾下一位準租戶入住。新業主已經有新居,還有什麼需要幫忙?又算是無家可歸?淨係睇牌面,都知誰有迫切需要吧。
利申:本人只是閒人、路過這帖子,並非你形容那堆什麼:道德高地、搶少間屋、怕蝕底、反對房署幫忙、深仇大恨⋯⋯有點可惜,沒有一樣被你講中。
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯

房署是政府部門,它有政策可依,才不會偏私舞弊,所以我形容它一視同仁,因為不帶半點私人情緒,怎會出現...
飛faiyu772 發表於 2020-02-28 04:17:31 原文
其實都係你單方面覺得居屋業主就唔值得體諒姐
我都冇見你易地而處,企係即將搬離舊居,而新居又未準備好適合入住嘅人果邊睇事情丫
新年再加全球肺炎,傢私又未有,師傅又唔開工,難道又要人訓街?
未上樓嘅又係咪真係煎熬得咁緊要,一兩個月都頂唔到落去?要露宿街頭?
難處人人都有,我只見到你一味講Policy,對於部分有困難嘅新業主都係非常涼薄
等上樓係好難捱,但同樣有其他社會福利可以幫到呢啲人
而班業主呢?比一頭半個月共抗疫情咁小嘅幫忙都唔準?
利申:本人的確冇資格申請任何公共房屋,年尾冇綜援雙糧,冇得免租,又要交稅供車供樓嘅中產一名

其實都係你單方面覺得居屋業主就唔值得體諒姐
我都冇見你易地而處,企係即將搬離舊居,而新居又未準備好適...
Kailong 發表於 2020-03-06 00:43:31 原文
本人認為延期遷出的 Policy (政策),是讓所有人都得到公平對待。典解?會被閣下認為我係「單方面覺得居屋業主就唔值得體諒姐」
言下之意:60+30天的政策,其實是在偏幫,輪候公屋人士的意思?
你留言#24豪氣的說:「計我話最多咪收返市場價格」那只是你個人意願,並不能代表新業主,因為他們對此也沒有附和/贊成。
新業主要瞓街?開什麼玩笑?過往的公屋戶,都是用了九十天之後交還舊居;有啲業主更簡約(沒有任何裝修),他們一樣興奮地迎接新生活。新樓交屋標準,當然是適合人類居住,現在並非在研究應該用幾天去裝修?所以不要模糊焦點,可另發帖去討論。
你認為:「大六廢炎…傢私又未有,師傅又唔開工…」這是個別業主對於裝修的追求。都咁大個人,佢哋自然識得把$$適當地運用,毋須你操心鳥。
至於閣下表示:「未上樓嘅又係咪真係煎熬得咁緊要,…」因為你沒有花時間在這裡爬文,請睇清楚申請人用咗幾多年,去等公屋先啦,你乜都唔知,就不要妄下結論。
你還說:「等上樓係好難捱,但同樣有其他社會福利可以幫到呢啲人」
憑呢句就看到閣下,對社會福利署嘅運作,係極度無知到一個點!請你享受上等生活之餘,也增加對香港的認識好嗎?
呢個草根論壇絕對係接地氣,請多啲上嚟爬文,才可充實你的人生。
既然你自爆:「又要交稅供車供樓嘅中產一名」
又何苦要酸:「年尾冇綜援雙糧,冇得免租」
我看不懂你是在羨慕還是妒忌?如果你勁羨慕的話,快啲把自己變成無產階級,和大家連成一線,去申請/等待公屋,閣下願意紆尊降貴嗎?
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖