香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 裝修設計 » 想睇睇你哋靚吊櫃嘅內櫳相
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3...5
支持鍵盤翻頁

後補金屬錨又好,後補膠塞又好,不用拆下吊櫃的,我幫朋友執濕鳩裝修佬的手尾唔少!
我個吊櫃長210 cm,...
deaf 發表於 2020-04-23 13:16:29 原文
師兄,呢個係長160cm吊櫃,有4隻門
抱歉! 你無權閱覽或下載此留言的上傳圖片或文件。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁。
1992年入職
分享 分享 讚好人數:0查看名單

上便講過,金屬錨只適用於實心牆體,砂磚及空心磚要打膠塞,但一定不是濕鳩裝修佬的2分(6.5mm)綠膠塞!最...
deaf 發表於 2020-04-23 13:23:57 原文
全部落呢種大螺絲,一粒爆炸都冇
抱歉! 你無權閱覽或下載此留言的上傳圖片或文件。
建立帳戶後請按此重載本頁。
1992年入職

覺得如果有左右牆身固定,唔落爆炸螺絲都應該OK,否則頂部一定要落
teddybearhk 發表於 2020-04-23 12:44:55 原文
左右,頂部...一粒都冇
1992年入職

自己評估墜下的殺傷力罷!吊櫃壓死人聽唔少了。
但輕型吊櫃例如廁所鏡櫃用膠塞都夠力有餘,
放衣物的吊櫃...
deaf 發表於 2020-04-23 10:18:13 原文
師兄,C字櫃上面吊櫃,要唔要落爆炸螺絲?
我無知,問題多,唔好意思!多謝你!
1992年入職

仍等待 發表於 2020-04-23 13:44:55 原文
咁細個櫃,背面有四五顆螺絲,應該足夠。留意,普通香港鋼牙螺絲好流唔夠硬,我會用不銹鋼螺絲,硬度係幾倍,建議你唔用爆炸螺絲的話都要更換成不銹鋼。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

仍等待 發表於 2020-04-23 13:44:55 原文
這條櫃不是頂住樓底的,只係用條遮醜木修邊,所以樓底打2粒膠塞算L數!祝你好運!但一邊有掣箱頂住,墜下都冇咁傷。

全部落呢種大螺絲,一粒爆炸都冇
仍等待 發表於 2020-04-23 13:48:33 原文
這正是我所講的濕鳩裝修佬所為,塌櫃壓不死他!

師兄,C字櫃上面吊櫃,要唔要落爆炸螺絲?
我無知,問題多,唔好意思!多謝你!
仍等待 發表於 2020-04-23 13:55:11 原文
C字櫃是組裝成型後的形狀,實際係分件裝下去的,吊櫃部分需不需打爆炸螺絲,視負重而定。如果我做,有理冇理樓底必打爆炸!

咁細個櫃,背面有四五顆螺絲,應該足夠。留意,普通香港鋼牙螺絲好流唔夠硬,我會用不銹鋼螺絲,硬度係幾...
teddybearhk 發表於 2020-04-23 14:02:59 原文
你肯定背板是6分板?如2分板,背板冇力的!

你肯定背板是6分板?如2分板,背板冇力的!
deaf 發表於 2020-04-23 14:33:18 原文
應該係訂做傢私嚟,多數係6分背板

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3...5
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖