香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 特快計劃 » 今年我特快公屋機會會唔會大啲?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3...5
支持鍵盤翻頁

回應 #17 Kawaiixoxo

我明呀……望左幾年特快都係那些單位,但又唔到自己揀 出年又見到個單位畀人放返出來……希望你今年可以如願!
好似我咁,輪迴幾年結果先揀到特快,個單位仲係早幾年已經見到有……
19/10/17 收匙簽約!7年長跑結束!
安居樂業!
分享 分享 讚好人數:0查看名單

原先我好期望今年有得揀特快,因為我目標係舊樓、人地眼中既骨。
但疫情影響令今年派樓好少、少左好多人上樓,前面郁既號碼唔多,所以我都唔敢再抱咁大希望今年有份,只期望下年
一年又一年,年年都期望下年
1343,市4
14年1月藍卡2人。16年3人。19年4人。21年2月畢業~

我有朋友擇佐單位有老人家自然走佐的, 现在住得很開心呀.
chuivinvin 發表於 2020-07-29 12:08:25 原文
自然走冇咩大問題,我奶奶對面單位都係特快,獨居老人自然走,而家戶主同我差唔多時間入伙,冇問題呀~明白靈感力/鬼神係因人而異,就算唔係凶宅/問題單位都有機會覺得間屋唔舒服,夾唔夾真係要入屋先知。
不過自然走應該冇大問題,學我奶奶講,又唔係你害佢!
安居樂業!
分享 分享 讚好人數:1查看名單

有機
G132-G142 市4
S0 01/2013 尚未到達詳細資格審查階段
S1 01/2020 目前在詳細資格審查階段
S2 05/2020 已達輪候配房階段
S3 06/10/2020 在輪候配房階段
S4 13/10/2020 已經到達配房階段
S5 28/10/2020 經已接受房屋委員會所編配的公屋單位。

回應  Kawaiixoxo

我明呀……望左幾年特快都係那些單位,但又唔到自己揀 出年又見到個單位畀人放返...
WINKYCHAN 發表於 2020-07-29 15:25:26 原文
係呀好奇怪個喎,佢又唔俾機會一啲唔介意揀嗰啲樓嘅人,只係不停要你填表交表,我都交咗好多年得快啦??? 希望今年真係中啦
G1345
擴4
16/4 首派麗瑤 已拒絕
轉左綠表資格
第61號
特快2021
36x
畢業
揀到心儀地區

原先我好期望今年有得揀特快,因為我目標係舊樓、人地眼中既骨。
但疫情影響令今年派樓好少、少左好多人上...
waitforit 發表於 2020-07-29 15:31:07 原文
??? 我都係咁諗
舊樓都冇所謂,點都好過我而家做緊嗰度,八千幾蚊細到死???
好希望今年可以收到樓
G1345
擴4
轉左綠表資格
第61號
特快2021
36x
畢業
揀到心儀地區

自然走冇咩大問題,我奶奶對面單位都係特快,獨居老人自然走,而家戶主同我差唔多時間入伙,冇問題呀~明白...
WINKYCHAN 發表於 2020-07-29 15:35:14 原文
我都覺得自然死係冇問題,
收數嗰啲都冇所謂
舊都冇問題
只係唔會揀自殺嗰啲? 始終有小朋友同埋我自己都比較細膽
G1345
擴4
轉左綠表資格
第61號
特快2021
36x
畢業
揀到心儀地區

??? 我都係咁諗
舊樓都冇所謂,點都好過我而家做緊嗰度,八千幾蚊細到死???
好希望今年可以收到樓
Kawaiixoxo 發表於 2020-07-29 21:49:01 原文
我九千幾蚊租二百三十呎咋,我都決定申請一下,個市咁好難捱
2021 入伙

係呀好奇怪個喎,佢又唔俾機會一啲唔介意揀嗰啲樓嘅人,只係不停要你填表交表,我都交咗好多年得快啦??...
Kawaiixoxo 發表於 2020-07-29 21:46:29 原文
唔關事。。。主要係每年都會有人未諗清楚就揀咗樓/入到屋發現自己接受唔到拒絕,而嗰期特快個單位一但被揀過,就算最後申請人冇要,都唔會放返出嚟畀後面號碼嘅申請人,變咗真正想要個單位嘅揀唔到,甚至因為前排盲揀哂啲單位,連入場嘅機會都冇。。。年年如是。。。號碼後入唔到場冇辦法,因為都係順住排,但當你參加咗幾年,年年都見返嗰啲單位,就難免會有啲怨氣。。。以前有兩輪特快情況就更明顯,年尾通知第一輪揀哂,年頭第二輪又見到個心水!可惜當時排太後,連第二輪都輪唔到。。。之後乾脆取消埋第二輪?
安居樂業!

我九千幾蚊租二百三十呎咋,我都決定申請一下,個市咁好難捱
cwcj5919 發表於 2020-07-29 22:56:50 原文
Yes ‘ 點都唔會差得過而家 ????
G1345
擴4
轉左綠表資格
第61號
特快2021
36x
畢業
揀到心儀地區

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3...5
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖