香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 屏欣苑 » 屏欣苑成交
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3...5
支持鍵盤翻頁

回應  kamanwo
經過地產代理證實,房署轉售限制有效期是由首次售出(揀樓)當日開始計算,即首次簽署轉讓...
wongy 發表於 14/09/2020 20:57:22 原文
買賣協議 = Agreement
轉讓契據 = Assignment

建議 Google 以上2者, 了解完再討論吧
個個都代朋友問?
你係:真八卦? 真多事? 真朋友?
分享 分享 讚好人數:0查看名單

請問有冇人知唔知道 SSD 係計邊一日?
1. 揀樓日子
2. 上律師樓完成買賣日子本留言最後由 jackyiu 於 2020-09-15 15:24:20 編輯

回應 #3 kmsuen1203

或者移民呢

我估係白表, 因為 X原 另外有一個 A座既盤係打住 已補HKD134XX/尺 (未補 HKD118XX)
kyar_kyar 發表於 2020-09-15 13:39:02 原文
我也覺得是白表,12,500/尺,最近Wetland season 都係賣呢個价。另,因爲屏欣的折扣率低。相信綠表人仕會考慮其它拆扣率高的屋苑。因為相對買價相對比較低。

咁快賣樓!?定係炒樓?
kmsuen1203 發表於 2020-09-13 20:16:50 原文
可能失業呢

我也覺得是白表,12,500/尺,最近Wetland season 都係賣呢個价。另,因爲屏欣的折扣率低。相信綠表人仕會...
spider168 發表於 2020-09-16 11:14:40 原文
點解綠表市場關節扣事?   我以為屏欣當日7.8-8折... 應該會比較好tim 因為補地價唔洗補咁多?!  

點解綠表市場關節扣事?   我以為屏欣當日7.8-8折... 應該會比較好tim 因為補地價唔洗補咁多?! ...
kyar_kyar 發表於 2020-09-18 13:47:20 原文
白居二, 娽表人仕通常以低价為考慮因素. 當同一面積, 白表-自由市場价大家一樣. 但屏欣 8 折對面天盛 5折.折扣高的總价便宜. 當然以後補地价較高, 但這不是白居二, 娽表人仕優先考慮的因素
分享 分享 讚好人數:1查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3...5
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖