香港公營房屋討論區
主頁 » 休閒天地 » 聊天室 » 情感世界 » 我女兒問題..令我好唔開心
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

原帖由 女人仔 於 15/10/2008 23:13 發表

我個女唔係讀兼收....普通幼稚園...佢2歲7個月時..係私家言語中心做評估兼做治療,
而家就由學校..校長寫介紹信去半津貼醫院做一個全面評估 !!

我都有同一個朋友傾過..佢係讀寫障礙中心..教讀寫障礙小朋友,我將 ...

哦~~原來你去私家, 但係好貴wor
因為我個女係2歲幾時健康院轉介"中九龍兒童體能智力測驗中心"做評估
而家就讀兼收, 咁學校有安排言語治療師, 臨床心理學家, 同特殊老師比我個女
初初佢又唔講野,又收埋自己, 幾擔心佢有自閑, 而家咪一個月做三次言語治療
我個女都係右手寫字, 但係寫d字出黎就好似人地用左手寫字咁, 調轉晒, 有時寫到要調轉本簿黎就個字, 而家都係慢慢教, 不過就好辛苦
我都擔心佢上小學唔得, 不過而家唔諗住, 睇下而家個情況點樣先, 再作安排
分享 分享 讚好人數:0查看名單

原帖由 女人仔 於 15-10-2008 23:05 發表
睇到大家既回應同支持...真係令我好感動..

聽日又約左另一間評估中心做一個全面評估...唉...擔心我一定有,
不過唔知係咪由個女 2歲開始..已經不斷做評估..已經由最初憂心,
擔心...變成有點習慣(呢d習慣 ...

比心機, 希望在明天嘛, 祝願你囡囡一定會一日好過一日, 你又唔需要擔心佢喇!!! 加油..加油...

係囉~唔好氣餒~希望在明天~明天會更好啊!!! 加油啊!!!大家支持你們~

係, 大家都要共同努力呢~ 有d咩要幫忙都要出聲, 大家都會盡量幫對方既~ 就算我有事, 你都會幫我架嘛, 係咪?
養兒一百歲, 長憂99呢~ 其實我自己個囡咪又係有佢既病, 不過只係影響儀容, 健康上無問題~ 所以我成日只有自我安慰~ 健康ok就好了~
~~~請到我的家~~~ 記住留言喎~~~http://www.babyhome.com.tw/katrinalo

原帖由 kw_sir 於 2008-10-15 23:50 發表

因為我個女係2歲幾時健康院轉介"中九龍兒童體能智力測驗中心"做評估
而家就讀兼收, 咁學校有安排言語治療師, 臨床心理學家, 同特殊老師比我個女
初初佢又唔講野,又收埋自己, 幾擔心 ...

我都去健康院同D姑娘講過囡囡既問題...不過佢地認為我個女無問題,
唔肯轉介

私家真係貴 ...不過好彩有囡囡契媽係金錢上支持

原帖由 kw_sir 於 2008-10-15 23:50 發表

初初佢又唔講野,又收埋自己, 幾擔心 ...

真是好父親.

原帖由 女人仔 於 16/10/2008 20:28 發表

我都去健康院同D姑娘講過囡囡既問題...不過佢地認為我個女無問題,
唔肯轉介

私家真係貴 ...不過好彩有囡囡契媽係金錢上支持

下....咁都得呀, 點解呢???點解會覺得無問題呢??
咁你個女言語理解同言語表達, 係去到咩程度呀
會唔會講一句說話唔岩聽, 就會發好大脾氣, 好似完全聽唔明人講野咁
要成日講D好聽說話, 又要舒緩
咁你有無去聽下講座呀, 學校成日捉我去聽講座
你契媽都幾好WOR, 咁支持你

原帖由 chrishung 於 16/10/2008 20:51 發表

真是好父親.

我係媽咪, 開頭一開始用左呢個名, 費時開多個, 而家兩人用一個名,
不過佢正係睇, 唔作答, 因為佢唔識打字

其實講真,言語遲緩都唔算係最擔心, 我最擔心都係佢既身體問題

原帖由 kw_sir 於 2008-10-17 02:30 發表

下....咁都得呀, 點解呢???點解會覺得無問題呢??
咁你個女言語理解同言語表達, 係去到咩程度呀
會唔會講一句說話唔岩聽, 就會發好大脾氣, 好似完全聽唔明人講野咁
要成日講D好聽說話, 又要舒緩
咁你有無去聽下講座 ...

我都唔知健康院個邊點評估

我女直至而家理解同表達力都唔係太好...有時問佢D問題
比較深...同轉個灣問佢....佢都唔識答

言語表達方面...詞不達意經常會係佢身上發生...所以同人溝通
上都有一定困難

未做治療之前...我女都係因為表達唔到自己亦聽唔明別人意思,
所以佢既脾氣都好大...不過經過一段時間治療後..開始慢慢用言語
慢慢表達自己意思...脾氣亦改善左好多

囡囡契媽因為無兒女..所以好鍚我個女

真是讓人擔心呀!小朋友的身體健康真是第一位的!
小朋友生病.大人的心都會揪到一起,好心焦!好痛心!
多同自己的寶貝溝通和交流,
一起玩做遊戲!
一定會健康成長的!

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖