香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 雍明苑 » 幾時交還公屋單位去還原?要預備幾多錢去還原先得?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

原來交還公屋係你銀行過數果日開始計,比如11月10號過數,60 天就係2021年1月10號要搬走,唔係計收鎖匙日子架
分享 分享 讚好人數:0查看名單

原來交還公屋係你銀行過數果日開始計,比如11月10號過數,60 天就係2021年1月10號要搬走,唔係計收鎖匙日子...
rickyloh 發表於 2020-11-20 17:58:44 原文
, 原來係計成交日, 我仲以為係計收匙日, 謝謝提醒

如果收鎖匙日係交易日後十個工作天內, 就收鎖匙日開始計, 如果收鎖匙日係交易日十個工作天之後, 就交易日開始計

回應 #21 rickyloh

一般情況10工作天已經收左?,應該收鎖匙日子+60天
我case是13號過數,18號取?,寫1月16日交屋(管理處職員check左)本留言最後由 gas007 於 2020-11-25 18:44:57 編輯本留言最後由 gas007 於 2020-11-25 18:45:12 編輯本留言最後由 gas007 於 2020-11-25 18:45:35 編輯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應  rickyloh

60日內交樓,我已經叫房處職員上來打價,基本上喉管唔會罰錢,佢話因為老化自己更換係正常...
CJ7777 發表於 2020-11-18 13:53:38 原文
如果剩比返d窗架,門,個d拆左落黎既比佢,可以嗎?本留言最後由 ptgood 於 2021-01-14 06:11:05 編輯
主保守

?

我拆咗露台百葉窗幅牆,廚房灶頭改過,有部分體冷氣冇拆,裝咗露台鋁窗,最後俾九千幾。

試吓同啲乜主任講疫情關係俾正常租加多個月囉。。。

如果剩比返d窗架,門,個d拆左落黎既比佢,可以嗎?
ptgood 發表於 2021-01-14 06:10:53 原文
門我嗰陣得,同倒垃圾嗰個傾佢幫我搵其他人掉出嚟嗰啲,窗我冇,唔知。

回應 #29 oginome

請問門當時比幾多錢佢哋幫手?

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖