香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 雍明苑 » 垃圾圍城, 日日清不完, 清極都仲有好多未處理
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應  Seam

明顯假村民,各位小心
Klngoods 發表於 2021-01-29 08:02:58 原文
可出此言呢?我之前係其他post都講過,裝晒cam, 又話見到有人亂扔會報消防,都冇人理。我只係見到係夜晚8點幾9點d清潔人員仲做緊有d慘。我冇話管理處已經盡左力。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #21 Seam

心照,之前讚管理員登記訪客,我咁耐都未見過,淨係你見到?有讚冇彈,咪玩喇!

回應  Seam

心照,之前讚管理員登記訪客,我咁耐都未見過,淨係你見到?有讚冇彈,咪玩喇!
Klngoods 發表於 2021-01-29 19:02:53 原文
咁果次我真係見到同埋我都有登記,你見唔到,唔代表冇。
呢度係咪只可以踩到佢地一文不值?唔可以講有咩優點,如果係既話,我會選擇唔再講野。
清潔係管理處既責任,但唔代表業主同埋裝修公司係零責任。
一係你計下執一層樓既紙皮要幾多時間,再乘番2棟樓加埋既層數,睇下要幾多人力同時間去處理。
如果大家入晒伙而仲係咁呢個就真係管理處既問題。本留言最後由 Seam 於 2021-01-29 23:51:39 編輯

今日管理處又搵四、五個姐姐幫手清埋每層的垃圾、紙皮盒、裝修廢料.姐姐話:沒完沒了!今日清靚仔咗,過兩...
rickyloh 發表於 2021-01-26 22:47:48 原文
現在雍明苑情況和當年麗翠苑一模一樣。城市專業管理在2019年尾麗翠苑入伙時一樣充滿垃圾,永遠把屋苑充滿垃圾的責任放在業主和裝修工人身上。佢負責管理,一早就預知有好多垃圾和泥頭,請5個工人就能清理到垃圾?跟本就沒放足夠資源做好屋苑管理保養,提醒各業主,日後公共地方如外牆因現在垃圾泥頭問題污糟/損壞,房署一年保養是不會負責的,而城市專業管理都會表示因是業主整污糟而不維修,卻沒有留意是因他們疏忽管理和沒有保護業主資產的責任。麗翠苑很多公眾地方在入伙後都花哂爛哂,希望雍明苑不會有此下場吧。
抱歉! 你無權閱覽或下載此留言的上傳圖片或文件。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

咁果次我真係見到同埋我都有登記,你見唔到,唔代表冇。
呢度係咪只可以踩到佢地一文不值?唔可以講有咩優...
Seam 發表於 2021-01-29 23:45:41 原文
業主責任是交管理費,管理處責任是確保屋苑環境整潔,捉拿破壞屋苑的人是管理處責任。無能力管理就唔好投標管理,城市專業管理唔到公眾地方整潔是責任?佢又唔捉違規的人,怎證明有違規的人?把責任推卸在一個不知名的某君,即是佢講乜都得。

見到雍明苑收樓時咁靚,攪到咁我也感到心痛。就如我當年收樓和現在的麗翠苑,悲從中來

個個同一時間裝修,買電器,傢俬,係咁㗎啦 …  預返半年時間先會正常?

其實自己屋企邊個想見到咁,最重要係業主都幫下手,行過見到唔係自己掉都幫手清少少,大家都出一分力先有用,只係靠物管清到出年

真係好誇張

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖