香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 紓緩擠迫調遷 » 有冇密度5至5.63收到信?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3...5
支持鍵盤翻頁

回應 #1 poorfatgirl

5.1,3號收到信 排12xx,不過18號先揀樓,平常心
分享 分享 讚好人數:0查看名單

沒收到信,年年陪跑

㨂到最尾,5人家庭住戶都會走去搶3-4人單位,饑不擇食咁,太恐怖
海洋群島 發表於 2021-03-10 16:10:09 原文
唔會啦。而家重有好多5-6靚單位。5人住3-4逼得好緊要5-6有成40幾平方。唔係情願簡30平方呀話???除非無哂5-6架姐。本留言最後由 ykbobo20033 於 2021-03-10 21:45:51 編輯
2020申請擠迫戶調遷計劃,第一年申請。
排134x密度5.27第11日簡樓成功中3-4市區新樓

回應  poorfatgirl

5.1,3號收到信 排12xx,不過18號先揀樓,平常心
Soniavitas 發表於 2021-03-10 21:23:34 原文
我都係18號簡。介唔介意講下邊頭係心水?我係你後面13xx本留言最後由 ykbobo20033 於 2021-03-10 21:45:20 編輯

5人檢3-4都是痛苦 要多想下 2間房 住5個 間3房 廳都無埋 到底等多一年 博唔開關 排名更前 還是檢落去
chongyukmang 發表於 2021-03-10 18:23:47 原文
簡舊樓啦。點住3-4??仔女大左都要有房比佢地啦。就正如我2-3人單位住4人都擠迫戶了。。。
但你簡左就無得再搬大咪好搵笨。。5-6人單位有成40平方,緊係簡大啦。5人有老人家最少都間3-4房。況且仲有好多靚樓5至6本留言最後由 ykbobo20033 於 2021-03-10 21:55:51 編輯

我會睇仔女比例,如果全男或全女班我覺得兩房都冇乜所謂,如果仔女都有就必須要三間房,咁樣我會等下年,...
Soniavitas 發表於 2021-03-10 21:21:09 原文
最好都要每人一間啦。。要人私人空間。大左就會明。小朋友重可以訓同一間。唔通20歲重上下隔床?

回應 #18 曹芷芊

你唔係去年㨂咗樓嗎

回應 #26 ykbobo20033

呢到香港阿,你估大陸咩,點樣一人一間阿?
一入房就係床咁樣叫一間??
差唔多廿年前我媽咪6人派東涌東馬52平方,我兩個妹都係同一間房 我細佬仲要訓廳,我18歲搬左出黎我細佬先可以訓我間房,我大妹26歲先搬走,細妹20歲先可以獨霸一間房,唔好幻想咁多喇

回應  ykbobo20033

呢到香港阿,你估大陸咩,點樣一人一間阿?
一入房就係床咁樣叫一間??
差唔多廿年前...
Soniavitas 發表於 2021-03-10 22:48:25 原文
? 真係諗住就咁一張床

我都係18號簡。介唔介意講下邊頭係心水?我係你後面13xx
ykbobo20033 發表於 2021-03-10 21:45:09 原文
我而家擴市住左十年可以揀市區,但係我完全唔想出市區,想住番元天屯,首選俊宏軒富泰冇左,次選水泉澳駿洋都冇埋,所以平常心囉

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3...5
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖